Hårdrock att njuta av med Dream Theater i högform

Dream Theater "Black Clouds & Silver Linings" (Roadrunner/Bonnier Amigo)
Dream Theater ”Black Clouds & Silver Linings” (Roadrunner/Bonnier Amigo)

betyg513

En ny DT-skiva betyder per automatik en välljudande produkt både när det gäller produktionen och – det viktigaste – musiken, och så är också fallet (se betyget) när det gäller de sex låtarna på nya ”Black Clouds & Silver Linings”. Och eftersom varje låt är som en egen fristående musikalisk resa så följer nedan en genomgång låt för låt.

A Nightmare To Remember: Börjar i Dimmu Borgir-stil (och det låter mycket bra) men ganska omgående tar de typiska DT-melodierna över. Och det är just när bandet blandar lugnt och hårt och långsamt och snabbt som de är allra bäst, enligt mig. Kanonlåt! A Rite Of Passage: Medryckande refräng och flera snygga taktbyten utmärker denna låt som spelades live på Sweden Rock Festival där den fick ett bra mottagande av publiken. En typisk DT-låt i toppklass. Wither: En fin, ömsint ballad i klass med The Answer Lies Within (Octavarium). James LaBrie kommer bäst till sin rätt när han sjunger ”mjukt” och han gör en bra insats i den här låten. The Shattered Fortress: I och med denna låt avslutas Mike Portnoys låtserie om ”de tolv stegen mot nykterhet” och låten är full av snygga riff. Passande nog så återkommer flera melodier från de tidigare låtarna i serien (The Glass Prison, This Dying Soul, The Root Of All Evil, Repentance). Bra jobbat. The Best Of Times: Mycket gripande text om Mike Portnoys relation med sin bortgångne far. De sista tre minuterna tillhör John Petrucci helt och hållet, då han låter gitarren ”gråta” i det ena soloäventyret efter det andra. Gåshud. The Count Of Tuscany:  Enastående! Lyssnaren tas med på 19:16 minuter njutning i en svåröverträffad musikalisk resa. Ojojoj…

Jag kan inte få nog av skivan och upptäcker för varje lyssning nya intressanta detaljer. Hatten av för DT för det är mycket bra jobbat att få till ett så här starkt album efter så många år i branschen. Noterbart i övrigt är att det är värt pengarna att lägga vantarna på 3-cd-versionen där bonusen är en skiva med instrumentalversioner av alla låtar och en skiva med coverlåtar (intressanta låtval). Att jag tycker att ”Black Clouds & Silver Linings” är DT:s bästa skiva hittills behöver knappast tilläggas (men jag gör det ändå). Och med tanke på den formtopp som bandet är inne i för tillfället så är det ingen tvekan om att det blir en magisk konsert när turnépaketet ”Progressive Nation” stannar till i Stockholm i slutet av september.

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

11

08 2009

Comments are closed.