2014 års bästa skivor

Årets musikhändelser 2014 enligt kapten Thomas Claesson:

1. Tom Petty & the Heartbreakers ’Hypnotic Eye’ (Heartland Rock)
Skjuter en hjärtskärande pil som förgrenas i sånger om desperata drömmare, utfrysta fanatiker och fördömda älskare. Pettys musik står stark mot nya trender med artificiella ljudvågor. En sann visionär som med fingertoppskänsla cementerar ett album som känns vitalt, men samtidigt familjärt.
2. Billy Idol ’Kings & Queens of the Underground’ (Punk Rock)
Återvänder från nära döden upplevelser som en pånyttfödd bröllopssångare i en värld av anekdoter dekorerade med posttraumatiska upplevelser och ljuvligt doftande brudslöjor. Å ena sidan en bombastisk, mycket glädjande överraskning som får nackhåren att resa sig med lite ungdomligt stuk. Å andra sidan en gripande förkunnelse från en sann rebell med stel överläpp och klädnypa i nacken.
3. Golden Grass ’The Golden Grass’ (Psychedelic Rock)
De tror att de har tagit vid där en gång i tiden Cactus och Edgar Broughton slutade. Att det har passerat fyra decennier sen dess har de tre Brooklyn-borna ingen aning om. River upp en intergalaktisk känslostorm som är svår att bemästra. Ge mig någonting lugnande, en kopp choklad åtminstone.
4. Opeth ’Pale Communion’ (Progressive Rock)
Med ett öppet sinne för struktur, atmosfär och med element av klassisk rock har Åkerfeldt och hans gelikar lämnat sina gamla synder bakom sig. Den underliggande passionen för 70-tals influerad progg avbildas på en färgsprakande palett med överdådiga nyanser av sublim anda.
5. Accept ’Blind Rage’ (Power Metal)
Det sägs att ingenting varar för evigt. Det gäller inte Accept. I ett turboladdat stålbad polerat med pompa och ståt trampar de med förnyat blod oförtrutligt vidare på den ortodoxa vägen mot helvetet.
6. Wilko Johnson/Roger Daltrey ’Going Back Home’ (Pub Rock)
En välljudande konstellation med anor från Dr. Feelgood och The Who (vem annars?) som övertygar förtjänstfullt. Från början till slut pulserande och uppsluppet gammaldags hederlig rock n’ roll fyllt av själ och energi från två veteraner som kan sitt jobb.
7.Jack Bruce ’Silver Rails’ (Contemporary Rock)
En av rockhistoriens främsta röster rullar ut på spåret med sin basgitarr för sista gången. Ett oåterkalleligt testamente som ligger i mörkret där skuggorna springer ifrån sig själva. Cirkeln är sluten och Jack Bruce återvänder för evigt till det vita rummet med de svarta gardinerna vid livets slutstation (14/5 1943 – 25/10 2014).
8. No Sinner ’Boo Hoo Hoo’ (Blues Rock)
Debutskiva som skapar jubel i omvärlden. Ungdomlig kaxighet med slagfärdig punch och efterhängsna refränger kryddat med en sångröst som är skrämmande lik Janis Joplins.
9. Too Slim and the Taildraggers ’Anthology’ (Blues)
Ett gediget uppslagsverk för den lilla bluesälskaren. Trettiofyra överskådliga kapitel med enkla vardagsnära texter. Det som inte finns här, finns ingen annanstans heller.
10. Ace Frehley ’Space Invader’ (Hard Rock)
Sju år av nykterhet har inte ändrat den sjunde sonens sjunde sons primära galenskap eller hans unika syn på rock n’ roll. En komet som lyser upp himlavalvet med en intensitet som Kiss aldrig kommer i närheten av – någonsin.

Thomas Claesson

10-i-topp 2014 enligt Magnus Bergström:

1. Dream Theater – Stockholm 140222
Perfektion och känsla i ljuv förening och ”luftningen” av det innerliga örhänget Space-Dye Vest är det absolut finaste jag upplevt som konsertbesökare.
2. Dream Theater – Breaking The Fourth Wall
Ljud och bild är kristallklart och under en stor del av konserten är Dream Theater förstärkta med en symfoniorkester och en kör.
Ja givetvis är det så att Breaking The Fourth Wall är musikgodis de luxe.
3. Sweden Rock Festival 140604-140607
Annihilator, Black Sabbath, Dark Angel, W.A.S.P. och Within Temptation är bara en handfull av alla godingar som förgyllde mitt enda nedslag denna festivalsommar.
Allra bäst var att se min mors härliga glädje under sitt premiärbesök!
4. Accept – Blind Rage
Det blir inte närmare full pott än så här. Eller som jag skrev i min Nyaskivor.se-recension:
”När öronen har förmånen att njuta av musik med kvalitet som den här, är det nästan så att man som musikfantast tar till tårarna av glädje…”
5. In Flames – Siren Charms
Inget för de som är ute efter okomplicerad hinka-bärs-och-skråla-med-i-musik. De som vågar lyssna bortom den rådande ramen för metal har mycket att upptäcka…
Lurar på rekommenderas bestämt, för att alla små detaljer ska få chansen att leta sig in i hörselgångarna, och din nya ”kompis” växer för varje lyssning.
6. Metallica – Lima, Peru 140320
Hårdrocksgiganterna var i toppform denna kväll och levererade fantastiska liveversioner av kanonlåtar som till exempel The Four Horsemen och Whiplash. Det bästa inköp jag gjort från livemetallica.com!
7. Slipknot – .5: The Gray Chapter
Ett gemensamt erigerat långfinger åt tvivlarna, som innehåller überkanonlåten Custer – enligt mig deras bästa melodistycke hittills.
8. Within Temptation – Hydra
Produktionen formligen gnistrar världsklass rakt igenom och efter 18 år av symfonisk hårdrock är Within Temptation genreledande och levererar därefter.
Hydra griper tag i lyssnarens öron och bjuder på en angenäm resa med storslagna melodier i fokus.
9. Arch Enemy – War Eternal
Här snackar vi om essensen av melodiös death metal; snabbt och hårt i ljuv förening med förföriskt melodiösa tongångar.
War Eternal är den perfekta gemensamma nämnaren mellan gamla och nya Arch Enemy.
10. Sister Sin + Wolf – Örebro 141219
Vad vore ett år utan en eller flera Sister Sin-konserter? Givetvis ofullständigt. Pålitligare liveband får man leta efter.
Som ”bonus” blev jag dessutom något av ett Wolf-fan.

Magnus Bergström

Outsider: AC/DC – Rock Or Bust
Musiken är som gjord för att stampa takten till; från de första stapplande stegen till rollatoråren. En skiva som inte försvagas vid upprepad lyssning – snarare tvärtom.
Och tänka sig att en AC/DC-skiva nästan letade sig in på min årsbästalista… Bara en sådan sak!
Minus: Magnus Bergström
Ja, jag dissar alltså mig själv detta år. Orsaken? Att jag inte lyckades ta mig iväg på en endaste Slayer-konsert och jag tänker framför allt på thrashikonernas redan legendförklarade klubbnedslag i Malmö. Vad pysslade jag med egentligen… Skämskudden har aldrig varit större.

Bengt Berglinds årsbästalista 2014:

1. Lucida Williams – Down with the spirit
En dubbel som dubbelt så bra
2.Dr John – Ska -dat-de…
Funk och soulparty med Satchmotema
3. Doug Paisly – Strong feelings
Stark americna från Canada
4. Maggie Björklund – Shaken
Steelguitar med känsla och stil
5. Hurray for RIff Raff – Small town heroes
Americana med kvinnliga förtecken
6. Steve Gunn – Way out weather
Indiegitarrar i skön melodilager
7. Stoner – Kinder Call
Svensk jazz med hög kvalité
9. Damian Jurado – Brother of the eternal…
Psykedelica light, men bra !
10. Jack Bruce – Silver rails
Jacks sista ! Bye and R.I.P (gäller även Joe Cocker)

Bengt Berglind

 

Comments are closed.