Gotthard, sept-09

”- Nu är det bara rock and roll som gäller!”

Leo Leoni och Freddy Scherer i Gotthard på Festival Stage, största scenen på Sweden Rock Festival 2008. Foto: Magnus Bergström

Leo Leoni och Freddy Scherer i Gotthard på Festival Stage, Sweden Rock Festival 2008. Foto: Magnus Bergström

Nyligen ringde sympatiske gitarristen Freddy Scherer i Gotthard upp www.nyaskivor.se för att bland annat prata om nya skivan Need To Believe. I början av samtalet var det dock sport och framför allt fotboll som gällde, eftersom både Sverige och Schweiz (Gotthard är från Schweiz och bandmedlemmarna bor i Lugano) spelade VM-kvalmatcher den dagen. När samtalet efter en stund gled in på Gotthard handlade det självklart mest om den senaste skivan.

Till att börja med så måste jag fråga om ni i bandet är så sportintresserade som det verkar?
– Ja, visst är vi sportintresserade, helt klart. Några i bandet tycker om ishockey och några tycker om fotboll. Men hela den här sportgrejen har blivit lite överdriven och vi har bestämt oss för att det är slut med specialskrivna sportlåtar, som till exempel den schweiziska OS-låten. Nu är det bara rock and roll som gäller!
Hur stora är ni egentligen i Schweiz?
– Vi är i dagsläget det största rockbandet i Schweiz och har så varit i flera år. Och det är förstås anledningen till att vi fått erbjudanden utanför rock and roll-världen, som exempelvis OS-låten.
Ni har tagit steget från att vara jättestora i Schweiz till att bli allt större i övriga Europa; hur har de senaste åren varit för bandet?
– Omtumlande med många sålda skivor och mycket turnerande, vilket har varit och är jätteroligt. Vi har också gått igenom stora förändringar med byte av skivbolag, management med mera. Och nu har vi gjort en ny skiva!
Ja, vad har du att säga om nya skivan Need To Believe?
– Jag är mycket nöjd med den. Den har en bra produktion av Rich Chicky (Aerosmith och Rush med flera) och ett bredare spektrum av låtar med allt ifrån tung, Led Zeppelin-doftande hårdrock till ballader. 
Hur tänkte ni när det var dags att spela in Need To Believe?
– Vi ville inte kopiera oss själva för då förlorar man ändå i slutändan. Vi hade under några år en lite ”popigare” period men nu är vi tillbaka med mer gitarrer, alltså tillbaka till rötterna men ändå med en del nya låtidéer. Jag tycker att vi med Need To Believe visar att vi har mycket mer att ge och att vi fortfarande kan överraska.
Hur har recensionerna varit?
– Dom jag har sett och hört om har varit mycket positiva. Har det funnits andra tongångar så har jag missat dom…
Hur jämför du Need To Believe med era storsäljare Lipservice och Domino Effect?
– Lipservice har ett glatt rock and roll-sound med partytexter, Domino Effect är lite tyngre både musikaliskt och textmässigt och nya Need To Believe är en mycket bra mix av dessa men är också uppdaterad till hur Gotthard låter 2009.
Vad tänker du på om jag säger Sweden Rock Festival?
– Vi har spelat där två gånger och har bra minnen därifrån. Den senaste gången vi spelade där (2008) var vår bästa och roligaste festivalspelning hittills med en mycket bra line-up. Det är alltid bra atmosfär med glada människor på Sweden Rock Festival och läget är underbart.
Apropå bra atmosfär och glada människor; trivs ni tillsammans i bandet?
– Absolut! Bandet har funnits i 19 år och stämningen är jättebra. Vi bor i Lugano – där vi har en egen studio – och det är långt från rock and roll-livet i exempelvis Los Angeles och London. Så vi har det lugnt och skönt utan stress och press när vi är på hemmaplan.
När man pratar med musiker nuförtiden så är det nästan ofrånkomligt med en fråga om fildelning; vad har du att säga om det?
– Det är både plus och minus. Plus för att det fungerar som promotion och ger nya fans. Minus för att det inte ger dom nödvändiga inkomsterna för att täcka alla kostnader som en skivinspelning innebär, exempelvis kan produktionskostnaden för en skiva ligga på ungefär 100.000 Euro. Vi får väl se vilken riktning det tar i framtiden för det vet ingen i dagsläget…
Kan mer turnerande vara ett alternativ för att öka intäkterna?
– Absolut är det så. Musikfansen nuförtiden har mycket större möjligheter att se sina favoritband live än vad som var fallet för inte alls så många år sedan. Det är helt klart ett resultat av den minskade skivförsäljningen. Dessvärre måste jag säga att i många fall är biljettpriserna alltför höga…

Freddy om låtarna på Need To Believe:
Shangri-La
Den har en orientalisk melodi och det är första gången vi provat på det. Det är en medryckande hårdrockslåt med ”popig” refräng, skriven tillsammans med svenskarna Thomas Wikström (Treat) och Fredrik Thomander (ex-Vildsvin).
Unspoken Words
Det är lite tyngre gitarriff i den här låten men med en melodiös refräng. En fin kärlekssång.
Need To Believe
Titellåt och helt enkelt en typisk och bra Gotthard-låt.
Unconditional Faith
En lite tyngre, Led Zeppelin-influerad låt som är soundtrack till den kommande (april 2010) filmen om den kända tyske boxaren Max Schmeling.
I Don’t Mind
Mycket gitarrer med blueskänsla i den här låten, som jag tycker mycket om.
Break Away
En annan typisk Gotthard-låt med en medryckande refräng.
Don’t Let Me Down
Den mest balladliknande låten på skivan och det blir antagligen nästa singel. Väldigt romantisk och väldigt mycket Gotthard.
Right From Wrong
Den tyngsta Gotthard-låten hittills. Full av energi. Den här låten kommer – i en specialversion – att användas av Lugano när de gör entré på isen på hemmaplan den här säsongen.
I Know, You Know
En bra melodi. Med djup text om människor som blundar och låter ”dåliga saker” passera istället för att titta och agera.
Rebel Soul
Sista låten som vi tog med på skivan. Har ett bra gitarriff och en bra refräng.
Tears To Cry
En ny typ av Gotthard-låt som är en blanding av ballad och hårdrockslåt med sång och keyboard i centrum i verserna.

Magnus Bergström

Comments are closed.