2018 års bästa skivor

 Tio i Topp 2018

100steve perry

1. Steve Perry Traces (Album-Oriented Rock) Don.t stop believin’, hold on to that feeling… Den uttrycksfulla sångrösten som på 80-talet bidrog till att höja Journey till skyarna är tillbaka. En oväntad come back men desto mer välkommen. Lidelsen finns där igen, den graciösa stämman också och vad mer? Jo, det framkallar massor av gåshud. Vad mer kan man rimligtvis begära?

100Arena Double Vision

2. Arena Double Vision (Neo-Progressive Rock)

Mitt absoluta favoritband i den här genren och som alltid finns teman med variationer i en aldrig sinande ström. Ett hypnotiserande album som blir till en vision med en fullständigt bekymmersfri tillvaro.

100Roger Daltrey As long as I Have You

3. Roger Daltrey As long as I Have You (Rock)

Det enkla är ofta det bästa. Så även när the Who’s sångare vrider klockan tillbaka och tar sig an en samling 60-tals låtar. Varje sång vårdas med en omsorg som om den skulle vara en spröd blomma. Det skapar en känslostämning som sätter djupa spår.

100Mystery Lies And Butterflies

4. Mystery Lies And Butterflies (Symphonic Rock)

Välkommen ombord på den magiska mystiska turen där drömmar blir uppfyllda. Under utflykten i en atmosfär fylld av lustgas kommer fötterna aldrig att nudda marken.

100Black Label Society Grimmest

5. Black Label Society Grimmest Hits (Groove Metal).

Den vildvuxne trollkarlen från Oz Zakk Wylde var en gång i tiden introducerad till världen av Ozzy Osbourne. Nuförtiden står han stadigt på egna ben och med sin Bulls Eye 1981 Gibson Les Paul Custom ”The Grail” hängandes på magen och den brummande grizzlybjörnsrösten skallande i Marshall-högtalarna lämnas inget åt slumpen.

100Corrosion Of Conformity No Cross

6. Corrosion Of Conformity No Cross No Crown (Sludge Metal)

Det finns partier med akustiska gitarrer avsedda för de som vill hämta andan, men annars fullständigt obarmhärtig i sin intensitet. Den perfekta stormen fylld med förtvivlan, trots och oförvanskad råstyrka.

100Myles Goodwyn Myles Goodwyn

7. Myles Goodwyn Myles Goodwyn And Blues Friends 

(Blues Rock) Ett kärt återseende av sångaren, gitarristen och låtskrivaren i forna kanadensiska April Wine. Den humoristiska sångtiteln Tell Me Where I’ve Been (So I Don’t Go There Anymore) banar väg för den nya inriktningen. Ett genidrag som får gamla hårdrockare att upptäcka att de gillar blues också.

100Uriah Heep Living

8. Uriah Heep Living The Dream (Classic Rock)

Bandet med namn efter Charles Dickens-figuren Uriah Heep kan fortfarande skaka om hårdrocketablissemanget. Från att mer eller mindre varit fiktiva personer i 40 år sitter nu hela bandet i förarsätet och inkarnationen är fullbordad.

100Greta Van Fleet Anthem

9. Greta Van Fleet Anthem Of The Peaceful Army (Hard Rock)

Den gamla damen som gav gruppen dess namn har all anledning att vara stolt för ett större framtidslöfte är svårt att hitta. En väl sammansatt debut med en känsla av nostalgi blandat med nytänkande. Det bådar gott inför framtiden.

100Doro Forever United

10 Doro Forever United // Forever Warriors (Power Metal)

Drottningen av heavy metal har återvänt med ett djärvt och bländande album.  Inspirationen flödar, engagemanget likaså. Det betalar av sig och frambringar ett strålande glatt humör.

Thomas Claesson

 

Bäst på skiva 2018

100dreamchild

1. DREAM CHILD Until Death Do We Meet Again

Genomtänkt och underhållande klassisk hårdrock i stil med Dio, Black Sabbath (Dio-åren) och Rainbow. Årets stora positiva överraskning.

100warrel

2. WARREL DANE Shadow Work

Melankolisk thrash metal och ett värdigt avsked till Warrel Dane (vila i frid), vars unika ”klagande” röst också hördes i Nevermore och Sanctuary.

100theheard

3. THE HEARD The Island

70-talsinspirerad hårdrock kryddad med doom och spår av 60-talsflum men allt annat än ”standardretro”. Ett konceptalbum att njuta av om och om igen.

g100host

4. GHOST Prequelle

Storslagen underhållning med skrattretande medryckande och dansant hårdrock.

100watain

5. WATAIN Trident Wolf Eclipse

Att omfamna mörkret har aldrig varit så enkelt. Watain visar än en gång att de är bandet för alla andra i genren att se upp till.

100wet

6. W.E.T. Earthrage

Hårdrock som inte är hård utan mjuk och med melodikrokar i massor. Watch the fire är inte bara bandets hittills bästa låt – den är också årets bästa låt alla kategorier.

100graham

7. GRAHAM BONNET BAND Meanwhile, Back In The Garage

Ett återskapande av den melodiösa hårdrockens glansdagar. Den fantastiska rösten och gitarr- och keyboardduellerna går inte att motstå.

100tribulation

8. TRIBULATION Down Below

De stigar som Tribulation vandrar är fortsatt högintressanta att följa och får inte missas av seriösa musikälskare.

100bonfire

9. BONFIRE Temple Of Lies

Ett bevis på att sockersött och rivigt kan samsas utan att det blir spretigt. Lägstanivån är dessutom i klass med genrekollegornas högstanivå.

100judas

10. JUDAS PRIEST Firepower

Efter 49 år i heavy metals tjänst är britterna fortfarande imponerande vitala.

100fathom

Bubblare: FATHOM LIFE Sovereign

30 minuters högaktuell och angelägen melodiös progressiv rock med hårdrockiga inslag och mycket känsla och värme.

Magnus Bergström

Comments are closed.