2013 års bästa skivor

Magnus Bergströms 2013:
Böcker, konserter och cd/dvd i en hårdrocksmix som rockar fett

1. Dream Theater: Live at Luna Park (dvd/cd)
De progressiva giganterna levererar glädjetårsframkallande perfektionism med ”extra allt”. Helt enkelt hur bra som helst och livemusik blir inte bättre/vackrare än så här.
2. Dream Theater: Dream Theater (cd)
Jag har lyssnat på skivan om och om igen sedan den släpptes och musiken träffar mig rakt i hjärtat/hjärnan varenda gång. Om Dream Theater vore en kvinna skulle jag fria på direkten!
3. Metallsvenskan, Sweden Rock, Metaltown, Skogsröjet, Getaway Rock (festivaler)
Bästa festivalsommaren någonsin med Helloween, Gojira, King Diamond, Kiss, Newsted, Rush, Sister Sin (fyra konserter på tre festivaler), Slipknot, Testament och Within Temptation. För att bara nämna några av de sisådär hundra festivalkonserterna som jag spanade in.
Den starkast lysande stjärnan var ändå Behemoth, som visade att en överkörning kan vara hur angenäm som helst och gav mig ett musikminne för livet.
4. Johan Falk med Roney Lundell: Kiss i Sverige 1976-2013 (bok)
Ett absolut måste för alla svenska Kiss-fans och inget öga kommer att vara torrt hos den som hittar den i ett paket under julgranen. Obs! Se bokrecension här intill.
5. Carl Linnaeus: Kiss – Den osminkade sanningen (bok)
En genomarbetad beskrivning av höga berg och djupa dalar i ”the hottest band in the world” 40-åriga historia. Den som vill veta (nästan) allt hittar det här, med finfina bilder som bonus.~
6. Ghost: Club 700, Örebro 131205 (konsert)
Det tog sin lilla tid men det här var kvällen då jag äntligen förstod storheten med de senaste årens mest omtalade band. Musikmagi på hög nivå och jag väntar redan till nästa gång våra vägar möts.
7. Testament: Dark roots of thrash (dvd/cd)
En mäktig styrkedemonstration av Bay Area-thrashveteranerna. Extra plus för att min personliga favorit Burnt offerings luftas (numera sällan spelad live).
8. James LaBrie: Impermanent resonance (cd)
Rensång och growl i ljuv förening som växer för varje lyssning. I Got You är så bra att jag blir alldeles till mig när jag hör den. Tack för musikgodiset, James LaBrie (Dream Theater).
9. Annihilator: Arenan, Stockholm 131103 (konsert)
Annihilator och jag har många lyckliga år tillsammans och banne mig om det inte har blixtrat till lite extra mellan oss de senaste åren. Varenda hårstrå på kroppen stod rakt ut när jag i sällskap med min dotter Sofia (en extra bonus!) njöt av favoritlåtsparaden.
10. Annihilator: Feast (cd)
Välproducerad thrash med fokus på gitarrspelet. Deadlock är som en tidsresa till thrashbarndomen. Specialutgåvan med bonusskivan Re-Kill (nyinspelningar) rekommenderas.

Utmanare:
1. Strychnia – Reanimated Monstrosity (ep)
Thrashdeath av yppersta klass och något av årets fynd. Pantera-covern Slaughtered (bonuslåt) är minst lika bra som originalet. Vad månde bliva…
2. Anders Björler: Antikythera (cd)
Instrumentalt, jazzigt och småprogressivt med filmmusikkänsla. Lämplig musik vid stunder för eftertanke i meditationsstil.~
3. Inferior: Unsoiled (cd)
Värmländsk deaththrash med både teknik och känsla. Perish är årets mest positiva låtöverraskning!

Hedersomnämnande:
Black Sabbath: Friends Arena, Stockholm 131122
Förvisso bara tre fjärdedelar av originalsättningen, men det är inget snack om att publiken fick vara med om en angenäm tidsresa till det flummigt svängiga 70-talet.

p.s. I vanlig ordning betydde hårdrocksåret 2013 att jag var på många konserter, lyssnade på många skivor och läste många biografier. Alltså ber jag mig själv om ursäkt utifall att jag missat att ta med något på topplistan.

——————————————————————————————————–

 Årets musikhändelser enligt kapten Thomas Claesson:

1. Queensrÿche ’Queensrÿche’ (Root-metal)
Helgat varde ditt namn. Tillkomme ditt rike. Ske din vilja, såsom i himmelen så ock på jorden. Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen.

2. Alice In Chains ’The Devil Put Dinosaurs Here’ (Resurrected alt-rock)
Under den mörka manteln ryms ett knippe utomordentliga spår som frambesvärjer den mytomspunna andan. Samtidigt som känslorna svallar över gör budskapet att den
kittlande rädslan kryper in under skinnet.

3. Cosmograf ’The Man Left In Space’ (Symphonic neo-prog)
En brilliant och intensiv odyssé som svävar i ett förföriskt drömlandskap. För en trasig själ är detta bättre än all känd apotekarkonst. Tar både en tidig David Bowie och Pink
Floyd i hand och hälsar ödmjukt.

4. Black Sabbath ’13’ (Original metal)
Ruggiga gitarriff, massiva bastoner och en domedagsröst personifierad av en djävul i förklädnad. En efterlängtad återkomst och visst är det sant, ’God is dead?’.

5. Gov’t Mule ’Shout!’ (Southern all-purpose rock)
Förtjänar alla applåder som
kommer i dess väg. Sträcker sig en bit bortom kända musikaliska gränser vilket påverkar alla sinnen dramatiskt. ’World Boss’ visar att det är ingen underdrift.

6. Larry Miller ’Live And Outlawed’ (Stable bluesrock)
Våran värd lotsar oss genom föreställningen som ett skenande tåg. Ögonblick som ’Still Ain’t Done With The Blues’ och ’Messin’ With The Kid’ fångar inte bara in extasen hos publiken
utan även glimten i Miller’s ögon.

7. Motorhead ’Aftershock’ (Bulldozer-rock)
Vad vore en tio i topp lista utan Motorhead? Knappast någon lista alls. Lyssna på ’Lost Women Blues’ och ni förstår varför Lemmys levnadströtta jämmer och Phils krökta riff får en modern
bluesman att bara drömma.

8. Coney Hatch ’Four’ (Old-fashioned hard rock)
Lika bra då (80-talet) som nu. Kanadas bäst bevarade hemlighet är tillbaka. Det tog 18 år från förra skivan,
men det var värt att vänta. ’We Want More’ förklarar varför.

9. Troublesome Bucks ’Blind Faith’ (Classic rock)
Beroendeframkallande gitarrdriven rökarrock som bryr sig lite eller inget alls om den allmänna säkerheten. Melodier som fastnar vilket ’Suffocate’ redan är ett bevis på, så
varför göra det komplicerat när man kan göra det enkelt?

10. Evilyn Strange ’Morning Phoebe’ (Melodic rock)
Debutalbum som kan få den mest inbitne att lämna sina gamla hjulspår. Svensk/anglosaxisk förbrödring som levererar uppfriskande och oemotståndliga pärlor. Till dig som vill ha en growl- fri tillvaro, titta inte längre än hit.

Thomas Claesson

——————————————————————————————————–

Bengt Berglind rekommenderar särskilt denna hög från skivhyllan anno 2013:

1. Jonathan  Wilson – Fanfare 
2. Laura Marling – Once I was An Eagle
3. Prefab Sprout – Crimson/Red
4. Julie Roberts – Good Wine And Bad Decisions
5. Bill Gallahan – Dream River
6. Jason Isbell – Southestern
7. John Murry – Graceless Age
8. David Bowie – The Next Day
9. John Fullbright – All The time In The World
10. Valerie June – Pushin’ Against A Stone
11. John Mayer – Paradise Valley
12. Arcade Fire – Reflektor

 

Comments are closed.