Årets skivor 2022

Tio i topp

1. Big Big Train Welcome To The Planet (Progressive Rock) Ett album med vilda ambitioner och nästan övernaturlig skönhet. Bandet visar sin färdighet i en överraskande god anda. Det är ofta glatt, exceptionellt underfundigt och ibland roligt. Och hela tiden svävar David Longdons undersköna stämma över framförandet.

2. Threshold Divining Lines (Progressive Metal) Om du har gillat vad Threshold har levererat genom åren så är det bara att njuta av denna utgåva likaså. De är fortfarande en av de bästa i proggbranschen och de är fortfarande på toppen av sin karriär. Vissa saker får aldrig förändras.

3. John Mayall The Sun Is Shining Down (Blues) När det kommer till den brittiska bluesscenen har ingen ens kommit i närheten av den magnitud som John Mayall innehar. I hans skede av livet och med tanke på allt han har uppnått är det bara att lyfta på hatten och gratulera till ännu ett arbete väl utfört.

4. The Flower Kings By Royal Decree (Progressive Rock) Kreativt och underhållande album av ambitiösa musiker som strävar efter att föra den progressiva rocken till spektakulära höjder. Med hjälp av fantasifulla sånger i alla dess skiftande skepnader skickas en inbjudan ut till dem som inte har upptäckt deras musik ännu, men som kan lära sig att älska den. 

5.. Journey Freedom (Arena Rock) Om du redan beundrade Journey kan jag inte se någon anledning till varför du inte kommer att älska det här, men om du är en Steve Perry ”die hard fan” så gå vidare. Det finns visserligen ingen Don’t Stop Believing, men nämn ett band av denna årgång som fortfarande gör musik av den här kvaliteten. Det finns bara ett – Journey.

6. Ozzy Osbourne Patient Number 9 (Heavy Metal) Albumet fångar in den onda, trotsiga energin hos de hårda takternas ursprungliga galning. En jämförelse med vem som helst av de mest legendariska musikerna på planeten leder ingen vart för Ozzy är en ikon som ingen annan. Hans röst låter bra genom hela albumet och attityden förseglas med en fräck blinkning och ett trotsigt leende när delar av den vildögda frenesin från Ozzys förflutna återuppväcks.

7. Amorophis Halo (Melodic Death Metal) Halo håller fast vid finländarnas etablerade formel, men de har sällan låtit så inspirerade och utnyttjat sina kreativa möjligheter som de gör här. Som med alla Amorphis album detta århundrade har Halo inga märkbart svaga punkter, för varje låt levererar en skakande dos av folklig melodisk eufori.

8. Clutch Sunrise On Sloughter Beach (Stoner Rock) Allestädes närvarande och lovvärt konsekvent har Clutch alltid verkat något mer hängiven för hela processen att göra musik än alla andra. Som ett resultat kommer det inte som någon överraskning att Sunrise On Slaughter Beach är en idérik blandning av riff, spår och bitterljuv kvickhet. De nio låtarna är djupa och märkbart vassare och snyggare än någonsin.

9. Alter Bridge Pawns & Kings (Post Grunge) Det finns inget värdigare än att med en principfast förmåga kunna skriva utmärkta, medryckande och storstilade rocksånger. Pawns & Kings är precis vad alla förväntar sig av Alter Bridge, men det är också precis vad alla sanna fans kräver av dem: kvalitet och kännetecken personifierade.

10. Magnum The Monster Roars (Arena Rock) Fastän albumet har en avskräckande titel som antyder metal, så har Magnum inget intresse i att rocka hårdare än någon annan. Det känns nästan som ett svagt betyg att stämpla en rockskiva som förtjusande, men det är precis vad den här är.

Bubblare: Whiskey Myers Tornillo (Southern Rock) Whisky Myers svänger självsäkert in i southern rocks förlovade land. Bandet har infriat alla förhoppningar som lagts på dem och är nu fast etablerad på söderns vidsträckta slätter där alla bara väntade på deras ankomst och deras oavkortade respekt för förfädernas traditioner.

Stolpskott: Jeff Beck And Johnny Depp 18 ( Cover Rock) Två världar i en smärtsam kollision. Var för sig suveräna i sin utövning. Tillsammans en katastrof. Det skulle vara ett oöverskådligt åtagande att göra en lista över alla brott de begår i sitt  försök att framföra rock n’ roll. Ett projekt som slutade utan ett enda rätt.

Thomas Claesson

Bäst på nyaskivor 2022

1. Chez Kane Powerzone

En frisk melodiös hårdrocksfläkt med go’a låtar som knäcker det mesta.

2. Airacobra Midwestern Steel

Årets stora positiva överraskning var denna hetsiga svärtade heavy metal-smocka.

3. Big Big Train Welcome To The Planet 

Musik när den är som gladast och vackrast. Lyckopiller!

4. Amon Amarth The Great Heathen Army

Mäktig viking metal med oemotståndliga melodier.

5. Anvil Impact Is Imminent

Vital old school heavy metal är aldrig fel. I love it loud!

6. Arch Enemy Deceivers

Ett smörgåsbord av melodiös metal med extra allt. Mmm…

7. James LaBrie Beautiful Shade Of Grey

Tillbakalutad hårdrock med både låtar och röst som inte skäms för sig.

8. Dark Funeral We Are The Apocalypse

Black metal med hitkänsla? Ja tack, gärna.

9. Amorphis Halo

En vinnande låtformel som träffar rakt i hjärteroten. Igen.

10. At The Movies The Soundtrack Of Your Life – Vol. 2

En glädjefylld flykt från vardagen med låtar som vi minns.

Bubblare: Beth Hart A Tribute To Led Zeppelin

Superröst ger låtklassiker nytt liv.

Magnus Bergström

Fotnot: Denna årsbästalista utgörs – som framgår av rubriken – enbart av skivor som recenserats på nyaskivor.se (varför en del ”givna” kan saknas men sån’t är livet).

Värt att lyssna på i år och långt in på nästa år…

1 Jesper Lindell Twilights  Skön svensk låtskivare och sångare med Band känsla.

2. Daniel Herskedal Out of the fog Ännu ett utmärkt album med den norske tubaisten, plus vokalisten Emelie Nichlos

3. Drugdealer Hiding in plan sight  Skamlös popmusik från LA med melodikänsla som få, full av radiohits.

4. North Mississippi Allstars Set sails Bakåtlutad soul och funk som svänger fast det nästan står still.

5. Ian Noe Riverfools and mountain saints  Årets rena americana fullträff, med en oväntad skön cover på It´s a heartache.

Bengt Berglind

Comments are closed.