Nostalgisk tillbakablick med en röd tråd

alicecooperdetroit

Alice Cooper ”Detroit Stories” (Ear/Playground)

betyg 3

I en perfekt värld skulle Alice ägna sig åt 70- och 80-talshårdrock med enstaka inslag av metal. Men nu är det inte så. Uppenbarligen måste prästsonen, som såg dagens ljus första gången i Detroit för 73 år sedan, med ojämna mellanrum leka av sig och då handlar det oftast om garagerock. En genre som även om den passar honom bra inte är den som han gör bäst.

Från första till sista sekunden löper en röd tråd genom skivan; både de egenskrivna och coverlåtarna har kopplingar till Alice födelsestad. Nostalgikänslor är nästan garanterat tanken bakom det hela.

Vad gäller Alice insats väger sången tyngst. Han har aldrig varit någon skönsångare och på Detroit Stories är det mest pratsång som gäller och det hanterar han som få andra. Låttexterna är överlag kul att ta del av för som vanligt drar han sig inte för bitsk humor kryddat med en gnutta fräckhet. Lyssna bara på Hail Mary.

Musikaliskt blir det roligast när blåsinstrument får ta rejäl plats i $1000 High Heel Shoes men mest plussar jag för det oemotståndliga svänget i I Hate You.

Detroit Stories kan utan tvekan ses som en så kallad mellanskiva, alltså något som artisten släpper mellan ”riktiga” skivor. I det här fallet rör det sig ändå om en bra sådan även om den inte kan mäta sig med merparten i diskografin.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

26

02 2021

Your Comment