Blandning av thrash och death metal med enastående sång

One Man Army & Undead Quartet Dark epic (Massacre/Sound Pollution)
One Man Army And The Undead Quartet ”The Dark Epic” (Massacre/Sound Pollution)

 betyg 3.5

Till att börja med måste jag konstatera att Johan Lindstrand (ex-The Crown) har en av världens absolut bästa death metal-röster, ja kanske rentav den allra bästa. Hans framgångsrecept är konststycket att få ”kakmonster”-sången att låta tydlig. Helt enkelt enastående.
One Man Army And The Undead Quartets fjärde skiva The Dark Epic kommer inte att gå till historien som nyskapande. Nej, det är 50 minuters blandning av thrash och death metal – take it or leave it, liksom.

Inledande Stitch bjuder på ett förvrängt Angel Of Death-riff och är en finfin start. Men utöver just Stitch får jag ganska omgående känslan av att flera av skivans övriga låtar är för likartade, och det är aldrig kul…

Men, hallå där… Vid närmare granskning upptäcker jag att det finns två i sammanhanget mycket originella inslag på skivan: Sandman Apocalypse som är (näst intill) åtta minuter lång och bjuder på flera snygga tempoväxlingar. Titellåten klockar in på (näst intill) mäktiga nio minuter och är smått progressiv och i det närmaste helt instrumental. Coolt!

Att dessutom efter sistnämnda smått episka skapelse avsluta skivan med full-fart-hela-vägen-in-i-kaklet-låten How I Love To Kill You är ett smart grepp, som gör att lyssnaren kippar efter andan till skivans sista sekund.

När plus och minus ska fördelas i vågskålen så finns på plussidan sången, det suveräna ljudet och det genomgående skickliga framförandet. På minussidan finns det faktum att flera av låtarna är väldigt lika. Betygssättningen är således inte helt enkel och jag väljer till slut något av en medelutväg, men lägger utan tvekan till ett stort plus i kanten.

Det skulle kittla dödsskönt i kistan att få uppleva bandet live på någon sommarfestival…

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

10

03 2011

Your Comment