Ett stilbildande rockbands svanesång

Hanoi Rocks ”Buried Alive” DVD (Backstage/Sound Pollution)

Det finns band och artister som har väldig stor betydelse och påverkan inom de musikaliska områden de verkar, men aldrig riktigt når de kommersiella framgångar som de förtjänar och får ett ordentligt genomslag hos den breda massan. Finska Hanoi Rocks är ett typexempel på ett sådant band.

Hanoi Rocks bildades 1979 och har haft stort inflytande på glam- och hårdrocken på 1980-talet och framåt. Man kan säga att Hanoi Rocks är länken mellan 1970-talets glam- och punkrock och 1980-talets framväxt av s.k. ”sleazerock”, inte minst när det kommer till Los Angeles betydelsefulla rockscen på 80-talet. Flera av de absolut största banden från den här eran, med bas i Los Angeles – som t.ex. Guns’n’Roses och Mötley Crüe, har vittnat om Hanoi Rocks betydelse för deras egen stil och utveckling. Att ett band från våra skandinaviska breddgrader haft ett så stort och genomgripande internationellt inflytande på så genuint ”onordiska” genrer som glam- och sleazerock ändå är, är i grunden svindlande och verkligen häftigt.

1984 stod Hanoi Rocks på randen till ett slutligt världsgenombrott med stort internationellt skivkontrakt för CBS och splitter nya skivan Two Steps From the Move, producerad av legendariske Bob Ezrin. Samtidigt omkom Hanoi Rocks trummis Nicholas ”Razzle” Dingley, i en bilolycka där Vince Neil från Mötley Crüe körde bilen påverkad. Efter detta gick luften ur Hanoi Rocks. Sångaren Michael Monroe och gitarristen Andy McCoy gjorde dock efter denna tragiska period flera soloprojekt. McCoy spelade också under en period för Iggy Pop. 2002 drog Hanoi Rocks igång igen, med endast Monroe och McCoy från storhetstidens uppsättning. 2005 gick svenska Conny Bloom och Andy Christell från f.d. Electric Boys med och bidrog till en nytändning.

Men nu är alltså Hanoi Rocks saga all. Den 20:e april 2009 splittrades bandet för gott. Den sista turnén dokumenterades live för en dvd-utgåva med den galghumoristiska titeln Buried Alive. Hanoi Rocks avskeds-turné blev en av bandets mest framgångsrika. På Buried Alive får vi ta del av sista spelningen från Tavastia, Helsingfors, Finland den 12:e April 2009. Över 2 timmars musik (32 låtar) och ”behind the scenes”-material från turnén. Spelningen filmades med 12 kameror i full HD-kvalitet. Gamla medlemmar som bl.a. Nasty Suicide medverkar på spelningen. Det här är en energifylld avskedsföreställning där det inte sparas på det sista krutet. När Hanoi Rocks som grand finale kör igenom sin cover på Creedance Clearwater Revivals ”Up Around the Bend” sitter man där med en känslomässig klump i halsen. Come on the rising wind, we’re going up around the bend!

———–

Jag vill också slutligen passa på att nämna Michael Monroes andra soloplatta Not Fakin’ It (1989), som jag personligen håller som en stor favorit och anser vara ett av historiens mest underskattade rock’n’roll-album. Det är en fantastisk soloplatta av en klass som mycket få av Monroes mera kända sångarkollegor skulle ha kunnat/eller kan – prestera. Ett hett tips för den som blir nyfiken nu, är alltså att kolla upp denna platta – tillsammans med Hanoi Rocks hela skivkatalog, förstås!

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

12

12 2009

Your Comment