From Netherlands with southern love

 

Shiner Twins "Southern Belles" (Hemifrån)
Shiner Twins ”Southern Belles” (Hemifrån)

betyg4517

Jag sätter mig i fåtöljen och trycker igång cd-spelaren. Musiken tar mig till en liten stad i den amerikanska södern där värmen och sanden är påtaglig. Enda kontakten med omvärlden är ett järnvägsspår där ingen riktigt vet när tåget kommer; om det överhuvudtaget kommer. Från stadens enda saloon strömmar det musik och på scenen står ett energiskt liveband: Shiner Twins.

Shiner Twins kommer från Holland och är ett band som får mig att inse att Holland inte bara kan leverera bra fotbollsspelare som skänker njutning i tevefåtöljen utan även americana av världsklass. Tidigare har jag varit övertygad om att svenske Christian Kjellvander har varit ledande på americana utanför de amerikanska gränserna; efter att jag hört Shiner Twins andra platta Southern Belles är det uppenbart att Kjellvander har mycket kvar att lära sig av dessa medelålders holländska farbröder.

Rent musikaliskt vandrar Shiner Twins runt bland många av de genrer som har något med americana att göra; man involverar bland annat soul, rhythm blues, country, gospel, texmex och singer/songwriter. Man gör detta med en sådan bravur att jag bara kan komma på ett band att jämföra med och det är Los Lobos (att bli jämförd med Los Lobos är i min bok en stor bedrift). Shiner Twins låter som om Los Lobos skulle haft sina rötter i Texas istället för i Latinamerika.

När man lyssnar på plattan är det svårt att tro att gubbarna skulle vara holländare; de låter mer som jänkare från södern som lirat hela sina vuxna liv på varenda sylta och krog i den amerikanska södern. Det är tight, skitigt, energiskt och livfullt utan att tappa känslan för det finstämda i skivans ballader. Gitarrspelet på några av låtarna låter som om Stevie Ray Vaughan skulle rest sig upp från de döda och hängt på sig gitarren igen. Verkligen kanon!

Som ni förstår tycker jag det här är grymt bra. Jag gillar allt från de snabba rockigare låtarna till de fina balladerna och imponeras av den fantastiska variationen därav. Jag vill inte ta ut några speciella låtar som höjer från mängden; för det är helheten som gör plattan. Southern Belles skulle säkert placera sig högt upp på flera bäst-av-listor för året om det inte vore för att skivan släpptes förra året (även om det är nu den når våra skivdiskar). Den här skivan skulle inte skämmas för sig som ett hårt paket under julgranen där det finns i en musikälskare i familjen.

Lars Svantesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

12

12 2009

Your Comment