En av Sveriges viktigaste artister någonsin

Thåström ”BE-BOP-A-LULA HELA JÄVLA DAN” (Universal)

 betyg530

“Jag svek en vän I Mexiko City för längesen, jag vet inte varför jag har aldrig sagt förlåt” (ur Kort biografi med litet testamente). Jag glömmer aldrig när jag hörde de där raderna för första gången. Jag satt helt stilla i min säng och var så spänd på vad som komma skulle. Saken hör till den att jag hade väntat länge efter Thåströms uppföljare till Skebokvarnsv 209. Det som kom ut ur högtalarna var kanske det tyngsta jag hört. Folk kanske definierar skrikig metal och hårdrock som ”tung musik”. Det är möjligt att de tyngsta distade gitarrerna finns i de genrerna men…det finns inget som är så tungt som när Thåström drar igång med Kort biografi med litet testamente. Den låten sätter pricket över i:et och är en fenomenal inledning på en konsert. Jag älskar Osslers härliga missljud på gitarren som uppstår i låten och jag älskar de ekande dånen och hur den fullkomligt luffar fram i öknen och hur allt skrot hörs i bakgrunden. Thåströms röst och ekot tillsammans med den högst privata texten om sig själv – allt blir så naket.

På Thåströms nya samlingsplatta har han plockat ut de låtar som enligt honom själv är de bästa i sin 20 åriga solokarriär som artist. Här finner vi guldkorn som redan nämnda låt tillsammans med Karenina från hans första album, Miss Huddinge-72 från Xplodera Mig 2000 med det mer industriella soundet som skulle mynna ut i Peace, Love & Pitbulls. Sen har vi flera sånger från hans album från 2000 talet som: Fanfanfan, Brev till 10:e våningen och Ungefär såhär…

Jag tycker att han valt ut riktigt bra låtar från sina skivor – men som vanligt så har han inte tagit med några personliga favoriter (man kan inte få allt). Varför finns det till exempel inte en enda låt från albumet ”De e ni som e dom konstiga de e jag som e normal”? Det är ett mysterium för mig, eftersom att det är ett riktigt bra album i hans repertoar och med låtar som ”En vacker död stad” & ”… ingen neråtsång”. Mycket märkligt. Men överlag så är låtarna genomgående starka och jag gillar att artisten själv har valt ut sångerna.

Själva grejen men det här samlingsalbumet är såklart att om man köper boxen (2CD+DVD) så får man dessutom med skivan ”Kompost”. Där finns det låtar som Thåström spelat in under åren men aldrig släppt ut på något av de studioalbum som finns. Vi får inspelningar av Imperietlåtar, andra versioner av låtar och covers av andra artisters låtar. De tre som sticker ut av låtarna på Kompost är:
• En Spelmans Jordafärd [Dan Andersson]
• Keops Pyramid [Hoola Bandoola Band]
• Indiansommar [CV Jørgensens, Sort Sol]
Så ifall man är ett inbitet Thåström-fan så köper man inte enbart skivan för att man älskar mannens musik. Man köper skivan för godsakerna som man får med, det är värt det alla gånger för att man får med tretton outgivna låtar på en bonus-CD med en artist som lyckats bevara sin mystik från Ebba Grön-tiden till Rymdimperiet till Imperiet och till nu. En artist som vi kommer att minnas som en av Sveriges viktigaste någonsin. Om ni inte vet vad ni ska köpa till Pappa eller Mamma i julkapp… köp den här. Funkar till pojkvän eller flickvän också.

Robin Blixt

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

12 2009

Comments are closed.