Förfinat, med genialiska arr

 

The Mars Volta "Octahedron" (Mercury/Universal)
The Mars Volta ”Octahedron” (Mercury/Universal)
betyg511

Proggrock, nuprog, numetal… The Mars Volta är svåra att peta in i något av alla de fack som finns och spelar roll förresten: nya plattan är helt sonika sjukt bra och sen kan musiken få vilket epitet som helst.

Texasborna Omar Rodriguez-Lopez och Cedric Bixler-Zavalas senaste alster Octahedron är det mest återhållsamma de åstadkommit sen debuten Deloused in the Comatorium (2003) och jag är villig skriva under på att stillsamheten visar mer av deras styrka än de ibland väl pretensiösa stökambitionerna.

Inledande Since we´ve been wrong är en formidabel knock i första ronden med störtskön falsettsång och genialisk gitarr i ett arr som ekar lite Zeppelins Houses of the Holy. Just arrangemangen är låtskrivaren Rodriguez-Lopez mästargren och här kommer det till sin fulla rätt, det är inte lika skruvat som förr helt enkelt. Mer förfinat. Det är klockrent, nyskapande låtsnickeri, väl i klass med jämförelseobjektets John Paul Jones.

Av skivans åtta spår är det endast det femte, Cotopaxi, som tillåts rusa iväg till det intrikata stök som präglat tidigare plattor. Här är det annars stramare tyglar men också mer känslofyllt och suggestivt. Modigare skulle jag också vilja tillägga. Jag lutar mig tillbaka och njuter. Octahedron är så nära ett mästerverk man kan komma.

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

03

08 2009

Your Comment