Syntharnas återtåg

 

Depeche Mode "Sounds of the Universe" (Mute/EMI)
Depeche Mode ”Sounds of the Universe” (Mute/EMI)
betyg412

På ”Sounds of the Universe”, Depeche Modes tolfte album, har bandet experimenterat en hel del med syntharna. Under inspelningens gång så bytte Martin Gore ut alkoholen mot nyinköpta gamla keyboards och resultatet är allt annat än tråkigt. Producent även denna gång är Ben Hillier, som var med på förra plattan ”Playing the Angel”. Då med ett ganska enkelt sound, men nu har man fått fart på musikutrustningen igen; samtidigt har man återvänt något till det som en gång var.

Depeche Mode har sålt över 100 miljoner album och kanske vill de bevisa att de kan fortfarande; låta som de gjorde då. Saknade de sina gamla moog-syntar och trummaskiner så till den grad att de beställde hem dem på nytt?

Resultatet är både och – det känns som en naturlig fortsättning även om man nog borde satsat mer på refrängerna. Det här är nämligen inte en platta som sätter sig efter första lyssningen, och den innehåller inte så många självklara singlar, men ett mer jämnmatat album får man leta efter. Depeche Mode har gjort det igen även om de denna gång har tagit ett steg både framåt och bakåt. Inget större kliv för Depeche kanske men de utklassar ändå mycket av det som släpps just nu. Ge den här plattan en chans – det är den värd.

Den 3 juli kommer Depeche Mode till Arvikafestivalen, och det blir deras enda spelning i Sverige för denna gång.

Peter Dahlén

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

01

05 2009

Comments are closed.