En historia utan slut

cheap trick 2021

Cheap Trick ”In Another World” (BMG/Warner)

Cheap Trick surfar på en våg av framgång som i ett svep sköljer över lyssnaren med oemotståndlig kraft. De uppsluppna grabbarna från Illinois hade inte planerat att det skulle bli så här, men plötsligt befinner de sig på femte decenniet av sin karriär och knappast någon vet hur det gick till.

I den smala nischen power pop är de överlevare. The Cars, Badfinger och The Kinks m.fl. har alla fallit ifrån. 60-talets brittiska popmusik förstärkta med rappa, välljudande melodier och distinkta gitarriff har trots det en framtid som fortfarande ligger många varmt om hjärtat och här finns argument som väger tungt.

Gitarristen med kepsen Rick Nielsens hårdslående riff i följe med den blonde sångaren Robin Zanders skarpa röst skapar en ljudklang som är både tidlös och ny. Ett sound som på slutet av 70-talet fick John Lennons öron att spetsas, så till den grad att de fick medverka på inspelningen av albumet Double Fantasy.

In Another World är Cheap Tricks 20:e studioalbum och det känns som de sedan 1977 antingen har lyssnat på alla skivor som har gjorts eller ingen alls. Fastän de för fem år sedan blev inröstade i Rock And Roll Hall Of Fame, vilket normalt är ett tecken på att karriären vänder neråt, så fortsätter de rocka loss som om ingenting har hänt.

Med en glättigt tilldragande anda sveper The Summer Looks Good On You in som en varm sommarfläkt med harmonier och stämsång i överflöd. Sällan har en så positiv stämning varit så efterlängtad och än mer sällan har den tagits emot så frikostigt.

Riff löser av riff och när festen börjar i The Party har tonerna kommit så nära metal som det i de här sammanhangen är möjligt att komma. Häpnadsväckande, gränsöverskridande och ett styrkebesked. Den självförklarande Boys & Girls & Rock ’n’ Roll tar tillbaka disciplinen till ett jordnära tillstånd.

I skiktet mellan blues – och glam rock återfinns Final Days. Skräddarsydd för en arena som till folkets jubel fylls med rock. Avslutande John Lennon covern Gimme Some Truth är fortfarande tänkvärd  och spetsas till ytterligare när Steve Jones från Sex Pistols får fatt i en gitarr med bra bett.

Gör en musikcocktail med The Beatles, The Who, The Yardbirds, Jimi Hendrix och Beach Boys och du får Cheap Trick. Ett Band som i praktiken inte har gjort några framsteg sedan de bildades. Tur då att de startade på en osedvanligt hög nivå.

Thomas Claesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

17

05 2021

Comments are closed.