En bländande förevisning av svensk tonkonst

flower kings

The Flower Kings ”Waiting For Miracles” (Inside Out/Sony)

Det är en ren fröjd att plocka av papperet på en så omfångsrik och mångsidig bukett av progressiv rock som The Flower Kings erbjuder. Såsom svenska pionjärer och förgrundsfigurer sedan mitten av 90-talet är varje utgåva en högtidsstund för musikälskare av rang. Chansen att få sina önskningar uppfyllda är stora.

Waiting For Miracles är ett dubbelalbum som spänner över nästan en och en halv timme. Inget konstigt med det, men det märkliga är att låtarna är begränsade i tidsomfång. Endast ett fåtal når knappa tio minuter och det är högst anmärkningsvärt i sådana här sammanhang.

De kortare sångerna som exempelvis Wicked Old Symphony med sin lekfulla och gladlynta garnityr bör ha förmågan att locka till sig nya lyssnare. Det är inte nödvändigt att ha gått omkring och burit på en ryggsäck med Emerson, Lake & Palmer i hela sitt liv, även om det gör det lättare att förstå och njuta av musikformen.

Det oemotståndliga pianostycket House Of Cards banar väg för Black Flag som var den sången som först släpptes som singel. Med flaggan på hel stång signalerar grundaren och frontmannen Roine Stolt att den unika definitionen för välmående är intakt.

Miracles For America och Vertigo bringar båda en sann glädje till de som är i besittning av LP-skivorna Fragile och Close To The Edge placerade under bokstaven Y i skivbacken. Smakfulla harmonier, välmående keyboard, knivskarp gitarr och bedårande skönsång är sammantaget ett vinnande koncept i konsten att återuppliva det tidiga 70-talet.

The Bridge är en mycket vacker komposition. Den mystiska atmosfären byggs upp med enkla pianoslingor, akustik gitarr och hänförande sång för att avslutas med ett mäktigt gitarrsolo. För mig är väntan på ett mirakel över. Det finns redan här.

Hela albumet genomsyras av pampiga och omväxlande klassiska strofer från en outtömlig källa av innovativa sångstrukturer. Vare sig man vill åtnjuta musiken i en konserthall med full orkestral sättning eller omsluta sig med ett par hörlurar och sväva bort som mannen från Mars, så uppfyller den sitt syfte. Den grå vardagen förblir ett minne blott. Någonting som fanns, men inte längre existerar.

Thomas Claesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

20

11 2019

Your Comment