Modern och fräsch popmetal

art nation

Art Nation ”Transition” (Gain/Border)

   Release 25 oktober

Heja Sverige. När Art Nation är tillbaka med skiva nummer tre ger de oss ett typexempel på det svenska musikundret. Det vill säga den höga kvalitet som vi i det avlånga landet nästan helt utan undantag kan stoltsera med när det handlar om hårdrock.

Vibbarna av Amaranthe är starka; de inledande 27 sekunderna tror jag faktiskt att jag lyssnar på något outgivet material från just dessa popmetal-storheter. Men så tar Alexander Strandell ton och då är det inget tvivel om att det är Art Nation som är tillbaka. Inte bara den personliga och starka sången är sig lik; musikaliskt har det inte tagits några sjumilakliv men det har ändå småskruvats lite här och där.

Transition är jämn låtmässigt men måste jag lyfta fram några låtar så blir det följande trio:
Fallen Worlds är en passande innehållsdeklaration till inledningslåt i och med att den kort och gott låter Art Nation, med en refräng av högsta klass.
Infected har ändå refrängen som tar priset som allra starkast på skivan. Den har dessutom ytterligare ett starkt kort i form av ett fullständigt glödande och inlevelsefullt gitarrsolo.
The Cure är en smäktande ballad och smörtermometern går i botten/toppen (välj själv). Alexanders duettpartner Rebecca Hakso lyfter denna välkomponerade pärla högt över trädtopparna och det bör finnas stora möjligheter till en radiohit. Och hör jag inte helt otippat ekon av Fighting the darkness (Primal Fear)?

Modernt och fräscht. Låter det intressant? Då ska du absolut lyssna in dig på Transition, för de som går igång på popmetal lär köpa det med hull och hår.

Personligen uppskattar jag att det överlag är mer klös i både låtar och sound än vad som tidigare var fallet. En annan positiv grej är att det låter så glatt och peppande från start till mål.
Men ribban är högt satt av storfräsarna i genren och till just de topparna är det ändå en bit kvar.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

10 2019

Your Comment