Intressant modern metal

frantic amber

Frantic Amber ”Burning Insight” (Raventone/Border)

    Release 17 april

Sverige. Danmark. Japan. Colombia. Fyra nationaliteter som har fått till en minst sagt intressant modern metalplatta, i form av debutskivan Burning Insight.
Välproducerade och i huvudsak aggressiva låtar, både musik- och sångmässigt, men hela tiden med fokus på melodier. Låter det bekant? Jo nog är det en beskrivning som passar in på åtskilliga hårdrocksskivor de senaste åren.
De svenska storheterna In Flames, Dark Tranquillity och Arch Enemy är band som jag osökt kommer att tänka på. Samtidigt finns det spår av amerikanska band som till exempel Killswitch Engage, Five Finger Death Punch och Fear Factory.
Trots att influenserna är tydliga skiljer sig Frantic Amber ofta från mängden och lägger ribban högre än många av genrekollegorna, det vill säga i skiktet under eliten. Vägen för att hamna på samma nivå som ovan nämnda storheter är ändå ganska krokig och lång att vandra.
Bakom mikrofonen återfinns en urkraft vid namn Elizabeth Andrews. Danskan låter som en mix av Angela Gossow (ex-Arch Enemy), Jeff Walker (Carcass), Johan Hegg (Amon Amarth) och… Sig själv! Hennes growl är ljusare än genrestandarden, har mycket ilska i stavelserna och hela tiden med en punkig attityd. Rensång avlöser på väl valda ställen growlet och simsalabim får lyssningsupplevelsen en helt annan dimension.
Gitarrduon Mary Säfstrand och Mio Jäger har fått en rejäl plats i ljudbilden och det med all rätt; de har ett enkelt och samtidigt effektivt samspel som det slår gnistor om. Madeleine Gullberg Husberg (bas) och Mac Dalmanner (trummor) utgör en stabil grund för de andra att stå på, men är inte lika framträdande (deras instrument får inte lika mycket utrymme).
Av låtarna är det titelspåret, Soar, Awakening, Self Destruction (i vilken Madeleine och Mac får chansen att briljera) och Ghost som är bäst i klassen.
I mina öron är det ändå så att nästan hälften av låtarna är något av tvillingbröder, det vill säga visar upp ett mycket tydligt släktskap, och jag hoppas på ett spretigare låtsnickrande på uppföljaren. För att en fortsättning följer är jag helt övertygad om. Efter många års slit, inte minst via sociala medier, för att komma dit de är idag har bandmedlemmarna skaffat sig en erfarenhet och tuffhet som kommer att löna sig i längden.

Magnus Bergström

 

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

15

04 2015

Your Comment