Tveklöst ett av årets album

maggie björklund shaken

Maggie Björklund ”Shaken” (Bloodshot/Border)

När musiken från Shaken, Maggie Björklunds andra album, strömmar genom rummet är det fullständigt omöjligt att inte se ett brett spektra av bilder framför sig.

Kanske därför att hennes musik får mig att tänka på Ry Cooders soundtrack och gruppen Calaxicos ofta ödesmättade instrumentalvykort från ett kargt ökenlandskap.

Att Maggies huvudinstrument är steelguitar, tillhör inte vanligheterna . Hon komponerar större delen av materialet här och sjunger i små doser.

Detta år har hon turnerat med Jack Whites band , och finns med på hans sista album Lazaretto.

Men för mig är det just detta myller av bilder som formas av hennes musik. Scener som utspelar sig någonstans på gränsen mellan USA och Mexico. Gärna i en mörk och våldsam westernrulle av mer modernt snitt. Eller varför inte en film av

Tarantino.

På Shaken har hon samlat ihop ett band med medlemmar från Calaxico, Portishead och PJ Harvey. Att hon sedan delar duettmicken med Kurt Wagner från Lampchop, är bara det ett plus i kanten.

Samlar vi sedan ihop alla plus i kanten på denna smakfulla mix av filmmusik, ökencountry och en liten dos psykedelica så är det tveklöst ett av årets album.

Fem av fem möjliga Maggie !

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

14

11 2014

Your Comment