Förbenat fräsch rock/pop

chuckprophet

Chuck Prophet ”Night Surfer” (Border)

Green On Red var en liten tight amerikansk rockcombo på åttiotalet. Där hittar vi Chuck Propeth, låtskrivare, gitarrist och sångare. Men det var 1992 som jag hittade hans andra album Balinese Dancer och efter det har vi varit oskiljaktiga.
Sedan dess har Chuck varit en produktiv solartist, studiomusiker och producent, bland annat till countryesset Kelly Willis. Chuck Prophets rockmusik är inte något som någon gång skulle hitta in på radiolistor i vårt mellanmjölksland. Men det skulle kunna vara så, för det finns stora kvalitéer men slitstarka melodihooks och en personlig röst. Speciell det sista gillas skarpt. Stundtals snäser han i sången på ett bättre sätt än vad Tom Petty själv gör i sina bästa Tom Pettystunder.
Allra bäst blir det när Chuck plitat ihop en bra melodi, och det händer ofta, och får glida fram på den i medimtempo. Då fräser det om hans fraseringskonst och skön småskalig rockmusik uppstår. På nya albumet Night Surfer har producenten Chuck snittsat till det med stråk- och blåsarrangemang. Inte storvulet och massivt, utan bara så det fyller ut och berikar ljudbilden. Sedan visar han sin nyfikenhet och storhet när han lägger in pizzicatostråkar som lyfter hela låten till något annorlunda. Naturligtvis finns det en hög snygga rock- och popgitarr in- och pålägg överallt, plus rösten.
Night Surfer är inget nyskapande på något sätt, men det är ett förbenat fräscht rock- och popalbum av Chuck Prophet.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

30

09 2014

Your Comment