Orientalisk metal med fredligt budskap

orphaned land

Orphaned Land ”All Is One” (Century Media/EMI)

Inte för inte kallas Orphaned Land för pionjärer av orientalisk metal. Så passande då att de orientaliska influenserna är mer påtagliga än någonsin på All Is One. Likaså folkmusikkänslan. Som vanligt finns också spår av death metal och progressivt är bara förnamnet.

Men det här är större än musik. Likt en hårdrockens böneutropare förkunnar sångaren Kobi Farhi ett fredligt och gränsöverskridande budskap. Låttexterna förmedlar budskapet att vi ska vara rädda om varandra och inte förstöra det fina som är mänskligheten med krig och annan ondska.
Jag ser helst skivan som en 55 minuters helhet som gjord för hörlursnjutning. Måste jag (?) plocka ut en eller flera favoritlåtar så faller efter moget övervägande mitt val på titellåten. Denna skapelse slingrar sig förföriskt framåt och avslutas med ett crescendo av mäktig körsång. Läckert! Som lyssnare är man liksom fast omedelbums.
Fullpoängaren håller jag dock inne med i och med att jag tror att det finns ä-n-n-u mer potential som kommer att blomma ut på kommande verk.
All Is One är något så annorlunda som en viktig skiva och bör vara ett obligatoriskt inslag i varje tänkande hårdrockares skivsamling.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

04

10 2013

Your Comment