30-årsjubileum med klös i grejerna

Y&T ”Live at the Mystic” (Frontiers/Cosmos)

  

22 låtar melodiös hårdrock inför utsålda hus i kvällarna två. Ja, när klassiska Y&T-skivan Earthshaker förra året fyllde 30 år firades det ordentligt på klassiska rockklubben McNear’s Mystic Theatre i Petaluma, Kalifornien, USA.

Året var alltså 1981 när ovan nämnda klassiker släpptes. I samband med det slopades tidigare bandnamnet Yesterday & Today till förmån för den betydligt snärtigare förkortningen Y&T.

Nog med historia för denna gång. 22 låtar var det ja.

Låtlistan kryddades för dessa jubileumskonserter med några fler låtar än vanligt från födelsedagsbarnet Earthshaker. Att bandet dessutom spelade ett antal låtar från senaste studioskivan Facemelter innebar att ett antal ”standardlåtar” fick stryka på foten.

Det är inget snack om att Facemelter har sina poänger (i synnerhet rökaren On With the Show och skönt gungande Shine On) men nog saknar i alla fall jag exempelvis Midnight in Tokyo, Hard Times, Open Fire och varför inte Don’t Be Afraid of the Dark. Men visst, det är modigt av ett band som Y&T att bortse från nämnda låtar och på så sätt göra det hela mindre förutsägbart.

Dave Menikettis röst når – fullt förståeligt efter alla dessa år – inte riktigt hela vägen fram i de lite mer svårsjungna partierna men det kompenseras av att låtarna är framförda av ett sammansvetsat och taggat band.

Där uppe i rockhimlen lär mångårige basisten Phil Kennemore (R.I.P.) le stort, med en cigarett i mungipan, när han hör att bandet fortsätter att göra det de ska.

Önskas skön livekänsla med klös i grejerna är Live at the Mystic ett bra val.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

26

11 2012

Your Comment