Roffes texter har fått större utrymme

Rolf Wikström ”Istället för tystnad” (Blacklight/Border)

Rolf Wikström har varit med ett tag. Min äldsta skiva är från 1988 och är en inspelning inför publik där han redan har en hyfsad stor repertoar. Han har nu kommit ut med sin 26:e skiva sedan debuten 1975. Han befinner sig mellan blues och svensk vistradition och är en produktiv låtskrivare.

I stället för tystnad är en skiva där han har dragit ner på sitt gitarrspelande med följden att hans texter får större utrymme, vilka jag tycker är hans storhet.

Rolf har på senare tid jämförts med Totta Näslund. En jämförelse som inte haltar allt för betänkligt om det inte vore för Rolfs många gånger överdrivna vibrato.

Rolfs texter om ordlöshet och tillkortakommande i tidigare kärlekshistorier är ett tema som ofta återkommer i hans musik.

Som starkast är ”Arton nätter, nitton dagar” som handlar hans närvaro vid sin mors dödsbädd. Den känslan är oerhört gripande och laddad och får mig att tänka på en tidigare text: ”som vattnet flyter i floden” som handlar om hans fars död. Det är också en riktigt stark låt.

Börje Holmén

Fotnot: Ikväll spelar Roffe i ”öltältet” i Kristinehamn och det är fri entré! Det lär garanterat bli fullsatt då det samtidigt är ”Fastingsmarknad” med karuseller på stan. Tröjor och annan merchandise kommer säljas i tältet liksom möjligheten att köpa personligt signerade CD-skivor.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

28

05 2011

Comments are closed.