Brottsligt vackert

 

Justin Rutledge The Early Widows (ADA/Warner)
Justin Rutledge ”The Early Widows” (ADA/Warner)

 betyg 4.5

Skivan ”The Early Widows” hade legat ett bra tag i min hög innan jag vågade på mig en första avlyssning. Anledningen till att den blivit liggande så pass länge var att omslaget inte direkt tilltalade mig. När jag väl hör Justin Rutledge upptäcker jag mitt enorma misstag att bedöma skivan på dess omslag. Kanadensaren Rutledge levererar en perfekt americana som närmast skulle kunna jämföras med en mix av Ryan Adams första soloskiva ”Heartbreaker” och Adams countryrockband Whiskeytown.

Bäst görs sig skivan i lurarna när man är ute och reser långa sträckor, den var helt fantastisk på ett tåg genom ett kallt, kargt och regnigt svenskt höstlandskap precis när det börjat mörkna. Men skivan är frukantsvärt vacker även i ett vardagsrum. Skivans tio låtar är alla intressanta och självklart lysande på egen hand. De flesta av låtarna klockar in på cirka 5 minuter eller längre vilket gör att skivans skönhet stannar kvar hos dig ännu längre. Jag gillar detta väldigt skarpt – helt klart en av årets allra bästa skivor och den bästa americana-skivan så här långt.

För någon vecka sen (precis efter jag första gången lyssnade på denna skivan) sprang jag på en av Rutledge tidigare plattor i en begagnataffär, helt självklart köp ansåg jag. Nu har den dock legat i högen och inte lockat till lyssning eftersom omslaget inte riktigt tilltalar till mig. Jag kanske borde sluta ”judge the book by its cover”…

Lars Svantesson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

27

11 2010

Your Comment