Öppet brev till Håkan Hellström

Håkan Hellström 2 steg från paradise (Universal)
Håkan Hellström ”2 steg från paradise” (Universal)

betyg 5

Käre Håkan.

Vill du ta någon minut och läsa några rader av en man mitt i livet som lever sin dröm men som startade med tomma händer, men vars hjärta var fyllt av drömstyrka? Som vägrade tro på alla ord som; ”det går aldrig”, ”varför skulle du lyckas med det?” för han kände en enorm energi i sitt inre. En energi som tagit honom över halva livet att begripa sig på och som han förmodligen aldrig kommer att förstå fullt ut.

För nästan tio år sedan stod han i ett tält på Roskilde Festivalen och hörde en grabb i sjömanskostym från Göteborg. Där stod han ”bland ungdomarna” med en klump i halsen och med tårkanaler som ville leka vattenfestival. ”Den energin känner jag med”, tänkte han för sig själv. Djupt rörd och galet lycklig klev han ut ur tältet övertygad om han skulle fortsätta tro på drömmar. Att han nu lever som föreläsare trots tatueringar och total avsaknad av betyg, är många gånger en underhållande färd i en värld full av kostymfolk med powerpoints, högskolepoäng och svåra ord. Förmodligen har han dött några gånger för att kunna leva.

Idag har han en familj med två friska barn, en fru vars skönhet syns i allt hon gör och som älskar honom trots att han är en tjomme. De har en hund som är galen på ett gulligt sätt och som dessutom heter Tage. Denna enorma livsrikedom har han trots eller tack vare att han blivit sparkad runt några gånger.

Nu sitter han i Florence och skriver sin första bok. En bok om samarbete, känslor och kommunikation. Han har nämligen fortfarande den där energin brinnande där inne. Och han har fortfarande inte fattat att man inte kan göra så. För, ibland får energin ord. Och då kan det låta så här:

”Fortsätt, när mörkret kommer och allt gör ont.

Fortsätt, som ett höstlöv i vårens första flod.

Fortsätt, när de lynchat sista hoppet.

Fortsätt, när allt du levt för räknats ut som ett skämt.

Jag tror, att när vi går igenom tiden att allt det bästa inte hänt än.

Fortsätt …”.

De gamla grekerna hade tre ord för frihet, ett av dem var Parrhesia – friheten att säga vad man tycker OCH stå för sanningen om sig själv. Så länge du står för sanningen om dig själv har du något att berätta, något som berör och som får människor att våga lyfta blicken. Allt som krävs är att du lever nära livet, familjen och dina talanger. Förmågan att beskriva det där hiskliga rallyt som vi kallar livet har du redan.

Så tack för en av årets bästa plattor. Den kommer fortsätta sjunga inom mig och många andra länge, länge, länge …

Tack, Håkan, jag önskar dig allt gott. Ta hand om dig.

Hasse Carlsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

10 2010

Comments are closed.