”Glada” melodier och lättsjungna refränger

Gotthard "Need to believe" (Nuclear Blast/Warner)
Gotthard ”Need to believe” (Nuclear Blast/Warner)

betyg351

På sin meritlista har Gotthard bland annat elva skivor, en officiell låt för de Schweiziska olympierna och många turnéer (med bland annat två konserter på Sweden Rock Festival). Det kan omedelbart konstateras att ”Need To Believe” inte är en ny ”Lipservice” (kanonskivan som är måttstocken för Gotthard) men det är utan tvekan ett gott hantverk.

Starka singellåten ”Shangri-La” har en refräng som fastnar direkt och inleder alltså skivan på ett bra sätt. ”Need To Believe” visar upp ett Gotthard i toppform i denna melodiösa hårdrocksdänga med klös. Gitarrdrivna ”Break Away” är en annan goding, där refrängen för ovanlighetens skull är låtens svagaste del eftersom den bitvis är lite väl schlagerliknande. Och det finns knappast något fan av melodiös hårdrock som kan sitta stilla till dom snygga gitarrslingorna och den lättsjungna refrängen i ”I Know, You Know”. ”Tears To Cry” är en blandning av power ballad och hårdrockigare tongångar toppade med stämningsfulla stråkar och känslofull sång av Steve Lee.

För den som är sugen på fest rekommenderas skivan som stämningshöjare tack vare de ”glada” melodierna och lättsjungna refrängerna. Schweizarna har en hög lägstanivå och trots att de allra största (alp)topparna lyser med sin frånvaro blir slutbetyget bra eftersom ingen låt känns som utfyllnad; Gotthard = kvalitet. Och att bandet har lagt två av de bästa låtarna sist på skivan ger stilpoäng.

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

09 2009

Your Comment