Skickligt sammansatt dans-indie

Jack Peñate “Everything Is New” (XL Rec/Playground)
Jack Peñate “Everything Is New” (XL Rec/Playground)

betyg434                                            Release: 26 juni

Det är en helt annan ljudbild och produktion som möter oss på Jacks andra album. Från de drivande skiffle gitarrmattorna som hetsade fram ett sån härlig energi på första albumet till en mycket vidare och större ljudrymd med fyllig bas och karibiska toner. Tillsammans med ett något lägre tempo flyter vi fram i nattklubbsnatten en varm sommar.

Eftersom jag tyckte första plattan var skitbra, blev jag först en aning nervös vid en liten snabblyssning. Hade Jack fastnat i någon sorts kommersiell fälla? Hade han glömt låtarna för en förväntad sedelbunt och överproducerat detta?

Inte Jack inte, för bakom det välproducerade (icke överproducerade) finns det mycket bra låtar med starka melodier och härligt dansanta rytmer anförda av Jacks lite ivriga och lätt melankoliska röst. Refrängerna tar alltid upp låtarna ett snäpp och gör en glad, man kan nästan ana en lätt touch av Talking Heads i bakgrunden. Det känns som den moderna tidens indie där vi trycks fram genom nattlivets gator och klubbar. Rytmen pumpar oss behagligt vidare under stjärnhimlen.

Det hela inleds i ett mjukt behagligt tempo med den vackra ”Pull My Heart Away”, för att fortsätta med den snygga pulshållaren ”Be The One” som är en skönt pulserande låt med en energihöjande känsla om än något återhållsam.

I titelspåret finner jag det som får mig att tänka på tidigare nämnda Talking Heads. Det är antagligen den lite ettriga lätt maniska gitarren som dyker upp då och då som får mig att hamna i TH land.”Tonight’s Today” fortsätter i samma sköna beat med den sparsmakade sköna pulsen. Det låter kanske som detta skulle vara tjatigt, men så är inte fallet då man vaggas in i en sorts ”state of mind” och känslan är att man vill ha mera.

Låten ”Every Glance” kanske avviker lite från de övriga numren på plattan med lite sorgsnare toner som ligger tätt mot en välarbetande bas, ett mycket lyckat koncept. Plattan avslutas snyggt med låten ”Body Down” och jag har inte haft tråkigt en sekund, detta var en skickligt sammansatt dans-indie platta som håller stilen och tempot rakt igenom. Snyggt jobbat Jack!

Tomas Ingemarsson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

06 2009

Your Comment