Efter lång väntan

Heaven & Hell "The devil you know" (Roadrunner/BAM)
Heaven & Hell ”The devil you know” (Roadrunner/BAM)

betyg416

Så kom den då äntligen. Snacka om uppskruvade förväntningar allt sedan konstellationen Heaven & Hell förra året annonserade att det kommer en platta. Nu har densamma rullat i stereon ett tag och jodå, de kan än, herrarna Ronnie James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler och Vinnie Appice. Inte för att jag hade tvivlat. Gammalt groll lär vara begravet, Dio sjunger lika bra som någonsin förr (han har nått den aktningsvärda åldern 67!!), Iommis riff och sololir lär inte göra något fan besviket, det är tungt och mörkt och texterna känns igen. Smaka på titlar som Bible Black, Atom and Evil och Breaking into Heaven.

Som helhet når det emellertid inte riktigt upp till mästerverken Heaven and Hell och Mob Rules. Främst beror det på melodierna, eller rättare sagt i vissa fall avsaknaden av dem. Tyngden tar över och det melodiösa får vika, vilket är synd för det var mycket symbiosen mellan dessa som gjorde att de förutnämnda albumen skrev in sig i hårdrockshistorien. Problemet var ju till viss del detsamma med Dehumanizer från 1992. Kanske krävs det också lite groll och spänningar för att åstadkomma ett mästerverk? Nå, den är en fullt värdig återkomst ändå, betitlad The Devil You Know och Heaven & Hell headlinar Sweden Rock i början av juni. Bara det, liksom!

Mats Johansson

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

11

05 2009

Comments are closed.