Power metal med tyngd och melodi

Brainstorm ”On The Spur Of The Moment” (AFM/Sound Pollution)
 
 
 
Hög igenkänningsfaktor. Ja, det är precis vad On The Spur Of The Moment har att erbjuda. Till en början måste jag erkänna att jag tyckte att det handlade om en standardskiva inom (heavy) power metal-genren, i och med att så mycket känns igen. Men efter att ha gett den chansen om och om igen i hörlurarna, så visade det sig att mitt första intryck var fel…

Förvånansvärt nog är inte inledande Below The Line någon högastighetslåt utan lutar mer åt traditionell heavy metal med tyngd. Och så fortsätter det med In The Blink Of An Eye och med… Ja, du hajar. Därav mitt ”heavy” inom parentes ovan, som jag tycker är ett passande tillägg i skivbolagets beskrivning av denna produkt.

Bästa låten är i mina öron mångfascetterade In These Walls. Det handlar om en perfekt avvägd mix av melodi och tyngd kryddat av en mäktig refräng. Mumsfillibabba!

Någon svag låt är svår att plocka ut då det handlar om ett jämnstarkt låtmaterial, men avslutande My Own Hell känns kanske inte helt övertygande. Man skulle faktiskt kunna säga att just jämnheten är ett liiiiitet minus för det hade varit en fördel med fler enstaka toppar. Att bryta mönstret är alltid bra i variationens namn.

I övrigt måste sångaren Andy B. Franck nämnas eftersom han har en strupe av guld som passar perfekt till den här typen av hårdrock.
Brainstorm har funnits sedan 1989 (men släppte debutskivan ”Hungry” först 1997) och då är det starkt att – i mina öron – få till sitt Magnum Opus 2011. Stora ord, javisst, men det är i alla fall min känsla.

Fans av bandet kan lugnt införskaffa skivan. Och de som tycker om traditionell heavy metal men ännu inte upptäckt bandet har en sak att pricka av på att-göra-listan.
 
Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

30

10 2011

Your Comment