Bad As Me är BRA

 

Tom Waits ”Bad As Me” (Anti/Cosmos)

            Release: Idag

Under 1970-talet skapade sig Tom Waits en egen nisch inom amerikansk musik med en persona som försupen bohemisk barpianist och trubadur med foten i jazz, blues och gamla schlagers. I och med plattan Swordfishtrombones från 1983 excellerade Waits ytterligare i excentricitet och återuppfann sig själv med ett slags än mer vaudeville-aktig sound och teatraliskt uttryck – en rå blandning av forna tiders  amerikansk populärmusik,  tysk cabaret, rumba och experimenterande med slagverk och andra instrument än det tidigare så använda pianot. Alltid med den kärva och omisskännliga rösten – vacker och själfull i all sin skrovlighet  – som nav.

På den sistnämnda stigen har Waits fortsatt framgångsrikt. Det är sju år sedan förra studioalbumet Real Gone (2004) och nu kommer Waits med Bad As Me. En platta som är minst lika bra som föregående, om inte snäppet starkare. Jag tror jag gillar den mer, i alla fall. Och frågan är om inte Waits unika röst låter bättre och känsligare än någonsin. Det här är en typ av musik som ter sig klassisk och stilbildande från första stunden man hör den. Uråldrig och ny på en och samma gång. Hypnotisk. Förhäxande. Magisk. Ja, det är Tom Waits i högform, helt enkelt.

Lyssna på: ”Back In The Crowd”, ”Last Leaf”, ”New Year’s Eve”

Henric Ahlgren

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

24

10 2011

Your Comment