Hård partyrock utan större variation

 

Doctor Midnight & The Mercy Cult ”I Declare – Treason” (Season Of Mist/Sound Pollution)

Doctor Midnight & The Mercy Cult är namnet på Norges senaste metalgrupp att slå igenom och känns först som ett ganska banalt och fånigt sådant – men efter några minuter på tungan får det fäste och jag inser att jag faktiskt gillar bandets namn. Doctor Midnight & The Mercy Cult. Smaka på det lite själv en stund innan du fortsätter läsa.

Jag ska börja med att klargöra att det inte är några nybörjare som vi får bekanta oss med i DMTMC; samtliga medlemmar har en imponerande karriär och rutin ifrån flera stora band. Bakom mikrofonen står den rutinerade sångaren Hans Erik Dyvik Husby aka Hank von Helvete, tidigare känd som frontman i Turbonegro och i Sverige har han precis varit aktuell som Cornelis Vreeswijk i filmen om dennes liv. Gitarrerna sköts av Anders Odden (Cadaver, Satyricon, Celtic Frost m.m) och Audun Stengel (Apoptygma Berzerk och The Covenant). På bas hittar vi en av Marilyn Mansons före detta vapendragare Tim Skold och trummorna sköts av David Husvik som tidigare spelat i Extol.

Debutalbumet ifrån DMTMC är bra, det kan jag säga direkt. Plattan som döpts till ”I Declare Treason” är inbjudande och tar avstånd ifrån mycket av den musik som några av medlemmarna tidigare spelat. Musiken är mycket snällare än Marilyn Mansons och inte lika extremt som det vi hörde ifrån Turbonegro. Man kan snarare säga att det är metal på gränsen till hårdare rock och som inbjuder till fest och dans. ”I Declare: Treason” är svängigt, melodiskt och fängslande – på samma gång är det hårt och skitigt. Hank sjunger bättre än vad jag hört honom göra på länge och David trummar på med en fantastisk energi. Produktionen av albumet känns överlag som att den håller hög kvalitet och man har funnit ett skönt sound som gör att man kan får skivan att låta hård samtidigt som den passar bra att festa till.

Bandet bjuder oss på 11 låtar varav det första spåret är ett ganska tråkigt intro. Resten av låtarna är ändå riktigt bra även om ingen av dessa direkt sticker ut ifrån mängden…vilket leder till att jag inte har hittat någon personlig favorit än så länge, då alla håller ungefär samma tema. Detta är även den enda nackdelen med ”I Declare: Treason”. Bristen på variation gör att jag sänker betyget ett snäpp och DMTMC får klara sig med det näst högsta betyget.

Tobias Blixt

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

11

08 2011

Your Comment