Elliptisk rymdresa mot okänt mål

Devon Allmans Honeytribe Space Age Blues (Provogue/Border)
Devon Allman’s Honeytribe ”Space Age Blues” (Provogue/Border)

betyg 2.5

Gitarristen och sångaren Devon Allman bildade Honeytribe tillsammans med basisten Goerge Potsos och trumslagaren Gabriel Strange redan 1999. Det tog ytterligare 7 år innan den första skivan ’Torch’ såg dagens ljus år 2006.
 
Med intakt laguppställning släpps nu uppföljaren Space Age Blues. Devon måste under åren ha rört sig i kretsar med musiker inom vitt skilda områden. Här blandas det nämligen friskt mellan traditionell rock, blues, soul, funk och jazz. Inte den ultimata dukningen på ett smörgåsbord. Devon’s rika, djupa, barytonröst och tillika skarpa gitarrspel lyfter ändå skivan till nästa nivå på spiraltrappan.
 
Däremot kan jag inte i min vildaste fantasi förstå vad denna konceptskiva egentligen har för syfte. Är Devon ute på en resa i yttre rymden och detta är ett försöka att förena musiken med ett slags högre övernaturligt väsen? Det kan i så fall tyckas långsökt, för att inte säga rent ut flummigt.
 
Öppningsspåret ’Could Get Dangerous’ hamnar någonstans i gränslandet mellan funk, soul och blues. Huey Lewis som väl får anses som en mycket jordnära person bidrar med behagligt varma toner från sitt munspel. Ett mycket dynamiskt och starkt spår i perfekt symbios med alla inblandade parter.
 
Sedan händer det ofattbara då en cover på Stevie Wonder’s ’Sir Duke’ dyker upp på spår nr 4. Jag trodde för ett ögonblick att det var radion jag lyssnade på, men tyvärr så var inte fallet. Det var istället den mest felplacerade låten någonsin, någonstans. Hur kunde den passera genom filtret? Jag misstänker att rymdimperiet helt enkelt slog tillbaka och att ingen var förberedd på den kontringen.
 
’Take Me To The Bridge’ är av det rätta virket. Här lägger Devon äntligen kraft bakom rösten och i sällskap med gitarren får även Wah-Wah pedalen visa framfötterna. Den här rocklåten med rötter från 70-talet bidrar i högsta grad till att Devon i alla fall får B+ i betyg. Man får aldrig glömma bort att det trots allt flyter blått blod i hans ådror, precis som det anstår en tronföljare.
 
Skivan avslutas med instrumentalt, psykedeliska Insh’Allah som med sitt fina gitarrspel till trots tyvärr inte bidrar med att få klarhet i universums uppkomst utan snarare väcker nya frågor.
 
Thomas Claesson
 
Kultfakta : Att Devon är son till legenden Gregg Allman råder det ingen tvekan om. Vem som är hans mor talas det dock inte så högt om. Det finns emellertid en uppsjö av fruar att välja i mellan. Gregg liksom Kung Henry den VIII:e har varit gift sex gånger. Klarlagt är i alla fall att Devon inte är son till megastjärnan Cher som Gregg var gift med under åren 1975-1979 (bröllopet gick av stapeln i Las Vegas). Deras gemensamma son heter Elijah.

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

02 2011

Your Comment