Diger katalog av Strömstedt-klassiker

Niklas Strömstedt "30 år i kärlekens tjänst" (Warner)
Niklas Strömstedt ”30 år i kärlekens tjänst” (Warner)

betyg530

Niklas Strömstedt inledde sin musikaliska karriär i rampljuset på allvar som klaviaturspelare för Ulf Lundell under dennes kanske mest framgångsrika period med bl.a. plattan Kär och galen (1982). Själv har dock Strömstedt aldrig hänfallit åt den lite mer bredbenta rock med amerikanska rötter som Lundell ändå har som en viktig grundplatta. Efter tiden med Lundell har Strömstedt utvecklats till en soloartist och låtskrivare (till sig själv och andra) av rang, med svensk visa och melankoli som fond, men även med ekon av fransk chanson. Som låtskrivare är Strömstedt i sina bästa stunder ett slags popmusikens svar på den fantastiske Olle Adolphsson.

Strömstedt släpper nu en retrospektiv samling – 30 år i kärlekens tjänst (2 cd) med låtar ur sin vid det här laget digra katalog. Med hjälp av denna samling kan man vid närmare betraktelse tydligt se (och höra) att Strömstedt skapat en rad med låtar av yppersta kvalitet och som inte kan beskrivas på annat sätt än som klassiker eller blivande klassiker: ”Sista morgonen”, ”Imorgon är en annan dag”, ”En kvinna och en man”, ”Byns enda blondin” och flera till. Och vid denna tid på året som just nu råder, kan man heller inte glömma att Strömstedt varit delaktig låtskrivare till en av de mest framgångsrika svenska jullåtsklassikerna i den moderna eran: ”Tänd ett ljus”. Det är bara att lyfta på hatten och buga inför mannen inför ifråga!

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

09

12 2009

Your Comment