Underbara gitarrsolon på proggig pärla

Ashent ”Inheritance” (Lion Music/Border)

          Release 21 september

Här på nyaskivor fick Ashents föregående skiva Deconstructive en betygsfyra med rubriken ”ett progressivt guldkorn”. Med andra ord har bandet en hel del att leva upp till på nya given Inheritance.

Det som ganska omgående är märkbart är att för att vara en skiva i facket melodiös progressiv hårdrock så är det förvånansvärt bra riv i gitarrljudet, utan att det för den skull ”smutsar” ner den för genren självklart näst intill perfekta ljudbilden.

Handlar det då om musik för musiker? Mitt svar är nej. Refränger att sjunga med i är i och för sig inget att räkna med men å andra sidan är melodierna härliga att nynna med till och den som inte smälter av alla underbara gitarrsolon á la John Petrucci (Dream Theater) lär ha ett hjärta av sten…

Låtmässigt är Fractural och La Danzatrice Scalza de som sticker ut allra mest i undertecknads öron. Båda är härligt varierade och visar upp musikerna från sin allra bästa sida.

Svagaste låten är förvånansvärt nog inledande Eve som känns alldeles för ”snäll” för att inleda en hårdrocksskiva, oavsett om det handlar om en melodiös sådan.

Individuellt är det gitarr- och keyboardinsatserna som är den stora behållningen. Sångaren Titta Tani har en originell röst som kan vara svår att tycka om till en början men ge honom lite tid så…

Den som vill ha sin musik progressiv och melodiös ska absolut lyssna in sig på Ashent – allt annat vore ett misstag. Inheritance är helt enkelt en proggig pärla!

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

16

09 2012

Comments are closed.