Genreledande progressiv metalcore

Bring Me The Horizon There Is a Hell, Believe Me Ive Seen It. There is a Heaven, Lets Keep It a Secret. (Visible Noise/Sound Pollution)
Bring Me The Horizon ”There Is a Hell, Believe Me I’ve Seen It. There is a Heaven, Let’s Keep It a Secret.” (Visible Noise/Sound Pollution)

betyg 4

Ojojoj, det här är… Udda. Inledande Crucify Me känns till en början svår att få grepp om, med sin galna blandning av brutalitet, melodi och elektroniska effekter. Jag fattade först ingenting när jag gick rakt in i denna musikaliska käftsmäll… Men sedan såg jag ljuset!

Det var väl egentligen bara en tidsfråga innan ungtupparna i Sheffieldbandet BMTH skulle slå till med (ännu) ett nyskapande album. Förra skivan Suicide Season (2008) visade vad bandet var kapabla till och nu har bitarna fallit på plats. Nu har man blandat all sin aggressivitet – och det är inte lite det – med bland annat allehanda programmerade ljud (bland annat stråkar!) och en kvinnlig sångröst.

Tycker du kanske att Dream Theater är för svåra? Eller tycker du kanske att dom är för ”light” och du har gått vidare till hårdare band som exempelvis Opeth? Då är nästa prövning för dina öron utan tvekan BMTH:s nya alster. Om du vågar förstås… Det är nämligen ingen barnlek när deras progressiva metalcore attackerar med full kraft ur högtalarna.

Flera gästartister gör nedslag här och där på skivan och av dessa är kanadensiska electrotjejen LIGHTS mest framträdande. Hennes ljusa, ja rentav spröda stämma, utgör en fin kontrast till Oli Sykes ”skriksång”. Ironiskt nog är skivans enda minus nämnde frontmans sång, som blir ansträngande att lyssna på en hel skiva igenom. Oli ska ha all heder för sina rakt-på-sak-texter med ”tungt” innehåll, men det går att viska fram känslor också…

Det är för övrigt värt att notera att en stor del i att skivan låter så förstklassigt som den gör är att den – liksom senast – är inspelad i suveräna Studio Fredman, Göteborg.

Framtidens hårdrock har kommit för att stanna och bandet som gör det bäst just nu är genreledande BMTH. Undrar vad dom hittar på nästa gång…?

Magnus Bergström

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

10 2010

0 Comments Add Yours ↓

The upper is the most recent comment

 1. Martin E #
  1

  Har verkligen svårt att hålla med dig:P
  Ett logiskt steg från Dream Theater och Opeth vore väl Meshuggah om man vill mer åt det matematiska, Dillinger Escape Plan om man vill ha mer progressiva käftsmällar med fina melodier.
  BMTH kan väl ”kanske” ses som lite progressivt men mestadels så känns det som det vanliga när det gäller metalcore, skrik och gnäll i högt tempo.

  Håller med om sångaren dock, men jag tröttnade redan efter 2-3 låtar:)Your Comment