Musiken till serien som visas på amerikansk television

 

The Pacific Soundtrack (Rhino/Warner)
”The Pacific” Soundtrack (Rhino/Warner)

 betyg 3

Den Steven Spielberg-producerade och hyllade HBO-tv-serien Band of Brothers (2001) i tio delar, om de amerikanska soldaternas deltagande i striderna i Europa under slutskedet av andra världskriget har fått en uppföljare: The Pacific, tillika skapad under överinseende av Mr. Spielberg. Serien har alldeles nyligen haft premiär på tv i USA söndagen den 14 mars.

I Band of Brothers var miljöerna alltså det grådaskiga och vintertonade bistra Europa. Denna gången utspelar sig handlingen på en annan samtidig men till klimatet ganska annorlunda krigsskådeplats – de svettdrypande och klaustrofobiskt solgassande hårda striderna mot japanerna på platser som Guadalcanal, Okinawa och Iwo Jima i Stillahavsområdet (serien spelades in i Australien).

Musiken till tv-serien är komponerad av de tre prominenta herrarna Hans Zimmer (Gladiator), Geoff Zanelli (Disturbia) och Blake Neely (The Mentalist) och presenteras nu på 1 stycke cd-skiva som fått världsrelease 9 mars.

Det här är som sig bör hantverksskickligt och funktionellt, symfoniskt pampigt och suggestivt svepande med mycket stråkar, utan att falla in i allt för givna schabloner. De episka ambitionerna ter sig dock ändå något konventionella ur filmmusikperspektiv och som cd-skiva sett önskar man att det här fanns en större variation med också fler lågmälda stämningsstycken. Man tenderar att till slut bli mätt på alla stråkorkestreringar.

Hans Zimmer har annars för övrigt vanan inne och är inte alls debutant när det gäller temat kring amerikanernas krig i Stilla havet under andra världskriget. Zimmer komponerade nämligen även musiken till mytomspunne Terence Malicks stora regissörs-comeback 1998 med den egensinniga och febriga krigsfilmen The Thin Red Line om striderna på Guadalcanal, baserad på James Jones stilbildande roman (1962) med samma namn.

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

03 2010

Your Comment