The Modfather vill väcka oss

Paul Weller Wake Up the Nation (Island/Universal)
Paul Weller ”Wake Up the Nation” (Island/Universal)

 betyg 4

Paul Weller, före detta sångare i legendariska The Jam på 70-och 80-talen och utmejslad estet med mods- och soulkulturen som stora riktmärken, är idag en av de främsta brittiska pop-/rockikonerna jämsides exempelvis Morrissey och har blivit något av en nestor och fadersfigur för efterkommande urtypiska brittband som Oasis med flera. I hemlandet går Weller nuförtiden i musikpressen under smeknamnet ”The Modfather”.
 
Efter en mellanperiod i fotspåren av tiden med The Jam började Weller under 90-talet att bygga upp en framgångsrik solokarriär med bland annat de hyllade albumen Wild Wood (1993) och Stanley Road (1995). Förra albumet 22 Dreams (2008) framhölls närmast unisont av kritikerkåren (i alla fall av de inbitna anglofilerna) som det slutliga mästerverket i katalogen. Plattan kan beskrivas som experimentell och som en exposé över Wellers alla influenser och preferenser, karaktäristiskt dock för skivan är en ganska cool jazzig och trippig ton. 
 
Nu är Weller tillbaka med en uppföljare, albumet Wake Up the Nation – titeln är ett stridsrop mot dagens fabriksproducerade artister som skapas i program som Idol och liknande – och går lite i samma övergripande anda som förra alstret. Man skulle kunna säga att nya plattan är en rockigare variant av tendenserna på 22 Dreams. Vilket funkar alldeles ypperligt för mig.
 
Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

27

04 2010

Your Comment