Enorm låtskatt finner nya vägar

Ray Davies See My Friends (Universal)
Ray Davies ”See My Friends” (Universal)

betyg 4

Detta tributealbum till Kinks och Ray Davies av Ray och en lång rad artistvänner kan ses som en  introduktion till Rays Davies genialiska låtskapande genom många år.

Kinks som hade sin storhet på sextiotalet i England och senare på sjuttiotalet i USA, är ett band som sannerligen  åkt en musikalisk berg-och-dalbana mellan himmel och helvete, både när det gäller popularitet och kreativitet. Nu finns inte bandet längre, men Ray Davies enorma låtskatt finns kvar och valda delar av den  presenteras här på See My Friends.

Det är i stora delar ett helt ok album att lyssna på utan att ha för stora förväntningar på det hela.  Jon Bon Jovi låter lite  stel på en av mina Ray Davies favoriter Celluloid Heroes. Lucinda Williams Long Way From Home, Jackson Brownes Waterloo Sunset och Alex Chiltons Till The End Of The Day är alla kul duetter med geniet Ray himself. På andra spår dyker Metallica, Billy Corgan, Springsteen och Paloma Faith upp, med skiftande resultat.

Det absolut bästa, mest engelskdoftande  samarbetet bjuder trots allt Mr. Davies och folkrockinspirerade Mumfors & Sons på i Days/This time Tomorrow. Då är det inte långt till den äkta känslan att vara på väg i in en engelsk pub för en pint eller två. Undrar föresten om det finns någon mer än jag som gillade Kinks temaalbum Preservation Act2 från ’74. Hand upp ! Nähä, det var vad jag trodde. Men kolla i alla fall in Muswell Hillibillies och lysande Village Green Perservation Society, klassiska kreativitetstoppar från Ray Davies/Kinks.

Bengt Berglind

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

12 2010

Your Comment