Systrarna Wilson vinner (återigen) mitt hjärta

Heart Red Velvet Car (Eagle/Playground)
Heart ”Red Velvet Car” (Eagle/Playground)

betyg 4                                   Spotify

Gruppen Heart med systrarna Ann och Nancy Wilson som ledfigurer och konstanter började på 70-talet med en akustiskt driven rock inspirerad inte minst av Led Zeppelin för att på 80-talet förvandlas till AOR-giganter och stora MTV-profiler med kommersiella monsterhittar som bl.a. ”Alone” och ”These Dreams”. Den sist nämnda delen av karriären ledde dock till att bandet, när 90-talet och grungevågen ebbat ut, i princip förlorat sin gamla cred som det skrapat ihop under 70-talsperioden.

Men systrarna Wilson har på senare år börjat bygga upp grundstenarna igen och alltmer sökt sig tillbaka till rötterna. Nya plattan Red Velvet Car är det bästa gruppen gjort hittills i den riktningen. Det mesta på plattan kan betecknas som kvalitativ mjuk vuxen classic rock med en lätt akustiskt ton dominerad av ballader och midtempo-låtar. Det här är inte alls illa utan låter överraskande inspirerat och taggat.

Och de tidiga Led Zeppelin-influenserna som en gång fick systrarna att starta skiner igenom mycket – vilket är en fin styrka med skivan, i mitt tycke. Ja, Ann Wilson låter i sina bästa stunder på plattan som den kvinnliga motsvarigheten till den med musikalisk värdighet åldrade Led Zeppelin-sångaren Robert Plant och man kan också associera en del till dennes magnifika senare americana-platta Raising Sand tillsammans Allison Krauss.

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

11

09 2010

Your Comment