2017 års bästa skivor

Tio I Topp 2017

dp infiniteprocolkansastrout

1. Deep Purple ”Infinite” (Classic Rock) 2017 var året då de tunga elefanterna dansade allra bäst och Deep Purple trampade in med alla förväntningarna infriade. De individuella prestationerna och de fulländade melodierna trollbinder. ”Roadhouse Blues” sätter kronan på verket. En lika naturlig som självklar koppling till 70-talet.

2. Black Country Communion ”BCCIV” (Hard Rock) Efter en konstpaus på några år återvänder BCC och slår världen med häpnad. Drösvis med berömmelse i bagaget räcker inte. Nu öppnar de dörren till rummet där bara legender huserar.

3. Kansas ”The Prelude Implicit” (Art Rock) Efter många års väntan ett kärt återseende. Har återskapat sig själva till ett enat band med massor av attityd och självdisciplin. Ett album som står upp mot det anseende de har att försvara.

4. Styx ”The Mission” (Arena Rock) Ingen såg den komma, men ändå är den här. Konceptet med resan till Mars tog alla med storm inklusive mig själv. Årets överraskning. Pretentiöst och vägvinnande.

5. Steve Hacket ”The Night Siren” (Progressive Rock) Den belevade maestron är fortfarande ett mönstergillt föredöme. Initiativkraft och kompetens genomsyrar albumet med en aldrig sinande ambition. Precis som det anstår en man med ett sådant vördnadsbjudande namn.

6. Walter Trout ”We’re All In This Together” (Blues Rock) Inte nog med att Trout är en framstående musiker själv. Nu lyckas han med den häpnadsväckande bedriften att samla ihop gräddan av blueseliten och det med en energi som får varje enskilt spår att bli en vinnare. Det sägs att blues har en läkande effekt när det gör som mest ont. Här är beviset.

7. Gov’t Mule ”Revolution Come…Revolution Go” (Southern Rock). Gov’t Mule har alltid haft en klar bild över hur rockmusik skall låta och här släpps alla känslorna loss. Fångar in det som är värdefullt och varaktigt på ett innovativt och tongivande sätt.

8. John Mayall ”Talk About That” (Blues) Jag har vandrat gata upp och gata ner i blueskvarter när och fjärran men aldrig känt mig så välkommen som hos John Mayall. Gudfadern till brittisk blues får det att låta så löjligt enkelt. Gud och Jesus i all ära, men John Mayall. Han är frälsaren.

9. Procol Harum ” Novum” (Symphonic Rock) Efter 50 år i branschen går Procol Harum i hamn med ett moget och solitt album. Det finns ingenting mer att bevisa, ingen mer att imponera på. En skiva för den goda sakens skull.

10. Robert Plant ”Carry Fire” (Rock) Den gamla alfahannen sprider fortfarande en del auktoritet runt omkring sig om än mer lågmält. Nu som fackelbärare och med ett album så bra som man rimligtvis kan begära.

Thomas Claesson

 

Bäst på skiva/scen/film hårdrocksåret 2017

iceagemyrkurslipmaster

1. Metallica ”Master of Puppets” (Limited Deluxe Remastered Edition)
Alla tiders viktigaste thrash metal-skiva, nu i en läcker box med extra allt. Oumbärlig i samlingen och något att grotta ner sig i när man har gått i pension.

2. Mike Portnoy’s Shatteed Fortress – Malmö 170702
De höga förväntningarna infriades med råge av Mike & co, som bjöd på en konsertkväll att minnas för alltid.
http://hårdrock.com/2017/07/en-unik-musikupplevelse-att-minnas-for-alltid/

3. Ice Ace ”Breaking the ice”
Äntligen!!! Så. Otroligt. Bra. Ja efter många om och men blev det alltså skivdebut för Ice Age. En skivdebut som det har varit värt att vänta på.
http://nyaskivor.se/2017/10/rejalt-forsenad-skivdebut-utan-svagheter/

4. Helloween/Pumpkins United – Partille Arena 171202
24 låtar! Kai Hansen! Michael Kiske! Men bäst av allt; ett svårslaget power metal-låtmaterial framfört av musiker som har roligt på scenen.

5. Myrkur ”Mareridt
Ett makalöst imponerande album, som lyckas med konststycket att få en kall och karg ljudbild att låta varm och omfamnande. Egensinnigt och spiritualistiskt.
http://nyaskivor.se/2017/09/avantgarde-black-metal-som-har-nagot-att-saga/

6. Kiss ”Kissworld” – Stockholm 170506, Göteborg 170510
En värld utan Kiss är ingen värld för mig.
http://hårdrock.com/2017/05/fullsatta-arenor-nar-kissworld-besokte-sverige/

7. Dream Theater – Partille Arena 170217
Vad mer kan man önska sig? Knappast något.

8. Sweden Rock Festival 170607-170610
Världens mest gemytliga festival? Ja antagligen. På scenerna blandades det i vanlig ordning ganska friskt mellan genrer enligt den slitna klyschan ”något för alla”.
http://hårdrock.com/2017/06/25-konsertrecensioner-och-annat-smatt-och-gott/

9. Brian Downey’s Alive And Dangerous – Mastmagasinet, Kristinehamn 170929
Överraskande nog tar sig denna, i musikvärlden marginella, händelse in på årsbästalistan. Det ska dock inte ses som ett svaghetstecken, för ett band i toppform och ett pärlband av hits är omöjligt att motstå. Ännu en bokning med fingertoppskänsla signerad Mastmagasinet.
https://nwt.se/kristinehamn/nkp-noje-kultur/2017/09/30/gladjefylld-hardrock

10. Slipknot ”Day of the Gusano”
Världens mest underhållande liveband visar vart skåpet ska stå. Med besked. Ribban är satt. Högt. Mycket högt.

Magnus Bergström

Outsider:
Hired Gun
Sevärd dokumentär om några av musikbranschens viktigaste kuggar; de toppmusiker som á la bemanningsföretag hyrs in för att göra ett felfritt jobb. Och samtidigt finna sig i att stå i skuggan av arbetsgivaren…

Comments are closed.