2011 års bästa skivor

…enligt några av våra recensenter

Bengt Berglind
Anna Ternheim  – The  Night Visitor
Decemberists – The King Is Dead
Robbie Robertson – How To Became  A Clairvoyant
Möra Pär – Sockervägen
Jonathan Wilson – Gentle Spirit
Iron&Wine – Kiss Each Other Clean
Amos Lee – Mission Bell
Feist – Metals
My Morning Jacket – Circutal
Greg Allman – Low Country Blues
Waterboys –An Appointment With Mr.  Yates
Lucinda Williams – Blessed

Plus två bra rootssamlingar….

Delta Swamp Rock – At The Crossroads Of Rock,Country and Soul
The Fame Studios 1961-1973 Home Ofthe Muscle Shoes Sound

Lars Svantesson
Att välja årets 10 bästa album är mer eller mindre omöjligt. Men som skribent på nyaskivor.se måste man ju göra ett försök för att ge läsarna det bästa av året. Så här är min lista, alla plattor utan inbördes listning – eftersom det skulle göra jobbet ännu mer omöjligt.
* Agnostic Front – My Life My Way (Ljudet av gatan. Läs mer i min recension.)
* Anti-Flag – Complete Control Session (10″ vinyl, med skön mix av Clash-covers och eget material.)
* Dropkick Murphys – Going Out In Style (Boston punkarna försökte sig på nån typ av rockopera. Jag fattar inte storyn. Men låtarna är grymma.Mer info i min recension.)
* Flogging Molly – Speed Of Darkness (Los Angeles irländska punkare tog ställning mot de multinationella företagen som exploaterar och förstör människoliv. Och släppt ifrån sig en av sina bästa skivor hitills.)
* Foo Fighters – Wasting Light (En riktigt rockig käftsmäll som nådde kulmen i somras när Foo Fighters kom till Stockholm. Konserten var blygsam, skivan är fortfarande grym.)
* Invasionen – Saker jag sagt till natten (Postpunk på norrländska, för mer information läs min recension på nyaskivor.se.)
* Johan Johansson – Svea Rike Rivjärn (Den mest underskattade mannen i svenskmusikliv slår till igen, precis som vanligt. Träffsäker samhällspoesi. Med textrader som kan ta dig igenom det mesta som känns tungt. Ett måste i alla skivsamlingar i år.)
* Leatherface – The Stormy Petrel (Kan ha kommit redan 2010, men jag fick tag på den i början av året. Skön punkrock. Innehåller antagligen årets låt ”Broken”.)
* Mattias Alkberg – Anarkist (Han verkar vara något speciell den där mannen Alkberg, men det mesta han släpper ifrån sig är näst intill guld, så även denna bok med skiva eller om det var tvärtom.)
* NoFX – 10″ (En skojig vinylutgåva, där NoFX lirar covers på hardcorelåtar som betytt mycket för dem genom åren.)
* Prins Carl – New Order (En mycket fin punkskiva. Svenskt band, värt att kolla upp.)
* Sebastian Wijk – Down Below  (Hörde killen på TV tror jag. Jag blev fast. Svensk blue-eyed soul på engelska. Mäkta imponerande.)
* SexPistolstanten & Mockfjärdsvapnet – Det Ärliga CV:t (Svenskpunk åt det analahållet. Sköna texter och totalt hämningslöst.)
* Snutjävel – Aldrig i Helvete (Karriärspännande samling. Knytnäveslag i magen som sitter i ett bra tag om du lyssnar på den på hög volym – vilket i och för sig är ett
måste. Kolla in recensionen.)
* Social Distortion – Hard Times And Nursery Rhymes (En av årets första bra skivor, och den håller fortfarande måttet mer än väl. Recension finns.)
* The Horrible Crowes – Elsie (Hamnar någonstans mellan Tom Waits och Gaslight Anthem, läst min recension för mer.)
* Troublemakers – 30 (Karriärövergripande samling – svårt att inte ta med den på en av årets plattor med den låtskatten. Även de 2 nya låtarna håller en hög kvalitet.
Svenskpunk i sitt esse.)
* Turbowolf – Turbowolf (Min recension säger det mesta, inget har förändrats sedan den skrevs – mer än att skivan känns ännu mer genomgjuten.)
* Turist i Tillvaron Vol.1 (Samlings LP, med det bästa som den svenska punkscenen av idag har att erbjuda.)
* Veronica Maggio – Satan I Gatan (Egentligen enda radiopopen som jag fallit för i år. Och det här är riktigt högkvalitativt om ni frågar mig.)
Som ni ser så är det för många skivor på min topp 10 lista. Det blev en topp 20 lista istället, när jag plockade fram de skivor som jag ansåg skulle kunna komma på min
topp 10 lista, upptäckte jag att det var exakt 20 stycken. Kort och gott det fick bli min lista (Hoppas inte Peter på nyaskivor.se , blir alltför arg på mig för det).

Annat som varit bra under året…
1) Vinylskivans återtåg in i musikbranschen – gör både skivgrävandet, köpandet och lyssnandet bra mycket mer trevligt. Stort plus!
2) Upptäckten av tre fenomenala artister och band. Först i våras upptäckten av brittiska bandet The King Blues (ett The Clash för 2010-talet, ungefär). Omöjligt att
hitta plattorna i Sverige men väl värt att importera från England. Bäst är 2008 års ”Save The World, Get the Girl”.
Sommarens stora upptäckt av Stockholms hardcore stoltheter Dobermann Cult, har släppt två riktigt bra fullängdare och även någon singel – väl värt att kolla upp.
Och sist men absolut inte minst viktig är upptäckten av protestsångaren Ryan Harvey, som står i skuld i rakt nedstående led från Woody Guthrie, Phil Ochs. Mycket bra samhällsaktuell musik, det senaste albumet är mycket bra. Mycket av hans musik kan man ladda ner gratis från hans webplats. Gör det!
3) Alla trevliga och bra spelningar. Att räkna upp alla skulle ta för mycket plats – för det har varit många.

Magnus Bergström
 1. Slipknot ”Iowa” (10th Anniversary Edition)
 2. Dream Theater ”A Dramatic Turn of Events”
 3. Machine Head ”Unto the Locust”
 4. Straight Line Stitch ”The Fight of Our Lives”
 5. Arch Enemy ”Khaos Legions”
 6. Jasta ”Jasta”
 7. The Shadow Theory ”Behind the Black Veil”
 8. Kataklysm ”Heaven’s Venom”
 9. The Haunted ”Unseen”
10. Opeth ”Heritage”
Outsider: In Flames ”Sounds of a Playground Fading”
Årets s-t-o-r-a besvikelse: Metallica och Lou Reed ”Lulu”

Marcus Johansson
1. Mattias Alkberg – Anarkist
2. The Vaccines – What did you expect from the Vaccines
3. The Black Lips – Arabian Mountain
4. Bright Eyes – The peoples key
5. bob hund – Det överexponerade gömstället
6. Ryan Adams – Ashes and fire
7. Frank Turner – England keep my bones
8. Mariachi el Bronx – II
9. Eldkvarn – De berömdas aveny
10. The Horrible Crowes – Elsie

Roger Skoog
1.   Badmouth – Heavy Metal Parking Lot
2.   Status Quo – Quid Pro Quo
3.   Sirenia – The Enigma of Life
4.   Nightwish – Imaginaerum
5.   Def Leppard – Mirror Ball
6.   Distorted Wonderland -Distorted Wonderland
7.   Superheavy – Superheavy
8.   Så Mycket Bättre: Säsong 2
9.   Nazareth – Big Dogz
10. Alice Cooper – Welcome 2 My Nightmare

Sofia Bergström
1. Jasta – ”Jasta”
2. Mastodon – ”The Hunter”
3. Amon Amarth – ”Surtur Rising”
4. Textures – ”Dualism”
5. Machine Head – ”Unto the Locust”
6. The Haunted – ”Unseen”
7. Arch Enemy – ”Khaos Legions”
8. Opeth – ”Heritage”
9. Tombs – ”Path of totality”
10. In Flames – ”Sounds of a playground fading”
Outsider: Graveyard – ”Hisingen Blues”
Årets stora besvikelse: Dream Theater – ”A dramatic turn of events”

Thomas Claesson Nedräkning Topp 10 – 1
10. Electric Wizard – ’Crypt Of Dracula’ (Stoner Metal) Bandets mörka men melodiska stil balanserar ängsligt på kanten till galenskap och skräck. Besök en värld av fasa och terror – om du törs.
9.  Warren Haynes – ’Man in Motion’ (Southern Rock) Frontman i Gov’t Mule, Allman Brothers och var det än erbjuds. En man med så många företräden att det är svårt att överblicka. Här töjer han på gränserna ett snäpp till.
8.  Jane’s Addiction – ’The Great Escape Artist’ (Art-Rock) En skiva som inte är som andra. Gripande och banbrytande i sin strävan. Tilltalar alla åldrar från vaggan till graven. Farfar tar med sig barnbarnen på konsert och ingen blir besviken.
7. Opeth – ‘Heritage’ (Progressive Rock) Prog-äventyrare som har lämnat dödsmetall-skriken bakom sig. Hett efterlängtad utgåva av mycket hög klass med rötterna långt ner i myllan. Sublim, elegant och eftertänksam.
6.  Glyder – ‘Backroads to Byzantium’ (Melodic Rock) Kör vidare i Phil Lynnot’s hjulpår och för det irländska arvet vidare. Klockrena melodier som ger sköna vibrationer.
5. Joe Bonamassa – ’Dust Bowl’ (Blues Rock) Om det ännu fanns några tvivlare kvar är dom definitivt bortsvepta av ökenvinden nu. Fingertoppkänsla och utförande bortom all känd existens.
4. Motörhead – ’The Wörld Is Yours’ (Hard Rock) Häpnadsväckande inte bara för det tunga soundet utan för att Lemmy fortfarande är vid liv. Han forcerar än en gång pärleporten med sin Rickenbacker på magen och dörrkarmen på axlarna. Lika högljutt och brutalt som en Bulldozer.
3. Appearance Of Nothing – ’All Gods Are Gone’ (Progressive Metal) Med maximal precision och nyans står det klart att gökurens tid är förbi. Alternerade sånginsatser och irrationella tempoväxlingar ger en gudabenådad föreställning.  
2. Pallas – ’XXV’ (Progressive Rock) Veteraner som förtäljer sagan med sådan inlevelse att det är svårt och skilja mellan verklighet och fantasi. Illusionen griper tag i alla sinnen och själen svävar till nivåer som man inte trodde fanns.
1. Hell – ’Human Remains’ (Heavy Metal) Sätter höga anspråk på lyssnaren, men har man väl vant sig med en temperatur på 135 gr. Fahrenheit (57,2 gr Celsius) och däröver så är värmen och musiken riktigt behaglig. Nyfiken på hur det ser ut i helvetet? Jo, jag tänkte väl det. Här är en enkel biljett.

Comments are closed.