Thåström, Göteborg 100204

Det är med en enorm förväntan och längtan som jag åker till Göteborg med min flickvän för att se Sveriges mest brutala artist. Med brutal så menar jag ord som: tung, mörk, grå och betong. Det är det jag förknippar Joakim Thåström och hans musik med, de allra flesta av hans låtar har något slags mörker och gående energi som pumpas upp till klimax i slutändan.

I år fyller Thåström 53 år och är bättre än någonsin. Med hans senaste album i ryggen ”Kärlek är för dom” så har han en samling oerhört kraftfulla låtar att spela live. Tillsammans med albumet ”Kompost” (Outtakes & Ej Släppta låtar) från ”Be-Bop-A-Lula hela jävla dan” så har han också låtar som han kan använda i konsert. Han har genom Skebokvarnsv 209 och de efterföljande albumena visat det svenska folket en annan personligare sida av sig själv, en mörk och poetisk sida.

Johnossi är förband till Thåström. Jag hade inga förväntningar på vad som komma skulle angående dem. Men låt oss säga att jag blev överasskad. Ett mycket alert och maffigt band med samma uppsättning som the White Stripes. Rekommenderas att kolla upp.

Sen går bandet på och tuffar igång ”Tillbaka till Trehörnsgatan”. Monotona synthmattor ligger i bakgrunden och repeteras. Osslers gitarr skrapas mot en fiolstråke under konserten och Thåström spelar triangel under ”Främling överallt” som en totalt gränslös man. Jag blir nästan stum över hur han hela tiden är på snudd till bristningsgränsen. En energi  han tyglar och bara släpper lös vid vissa tillfällen. Han ligger och balanserar på linjen, han lever inne i musiken.
Sverigepremiären för hans lilla vinterturné slutar lyckligt. Jag skulle vilja påstå att Thåström aldrig har varit bättre än vad han är nu.

Nu är det bara att se fram emot sommarturnén.

LÅTLISTA
1. Tillbakas till Trehörnsgatan
2. Miss Huddinge -72
3. Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce
4. Alla vill till himlen
5. Kärlek är för dom
6. Sønder Boulevard
7. Släpp aldrig in dom
8. Indiansommar
9. Keops pyramid
10. Främling överallt
11. Aldrig nånsin komma ner
12. Axel Landquist Park
13. Rock’n’roll e’ död
14. Kort biografi med litet testamente
15. Var e’ vargen
16. Långtbort Extra
Extra
17. Linnéa
18. Bara när jag blundar
19. Du ska va’ president
20. Fanfanfan

ROBIN BLIXT

Comments are closed.