Ett enastående jubileum

Opeth – Cirkus, Stockholm 100330   Betyg: 4,5/5

Att ett svenskt progressivt death metal-band firar sitt 20-årsjubileum med en turné kallad Evolution XX: An Opeth Anthology är en enastående prestation. Och det är inte vilka ställen som helst som bandet besöker, med Royal Albert Hall i London som kronan på verket. Men så är också Opeth ett enastående band som har lyft death metal till en annan nivå.

Den första delen av konserten utgjordes av genombrottsskivan Blackwater Park i sin helhet, i kronologisk ordning. Att som åskådare få uppleva godbitarna The Leper Affinity, Bleak, Harvest, The Drapery Falls, Dirge for November, The Funeral Portrait, Patterns in the Ivy och Blackwater Park är för undertecknad ett musikminne för livet. Efter en kort paus spelades sedan en låt från varje skiva bandet spelat in (förutom Blackwater Park förstås). Av dessa utmärkte sig The Moor (från Still Life) och avslutande The Lotus Eater (från Watershed).

Musikkalaset varade i cirka två timmar och fyrtio minuter, och när bandet tackade för sig hyllades bandet enormt av fansen. Konserten på Cirkus var helt enkelt enastående och en framtida ”jag var där”-klassiker.

Plus: Allt!
Minus: Enstaka små spelmissar.
Noterat: Det måste ha varit en stark upplevelse för Mikael Åkerfeldt & co att höra publiken ropa efter mer långt efter att konserten avslutats.

Magnus Bergström

Comments are closed.