2012 års bästa skivor

…enligt några av våra recensenter. Inledningsvis i hårdrockens tecken!

 

Thomas Claesson Ja det är hårdrock, nästan bara hårdrock!
1. Rush ‘Clockwork Angels’ (Progressive Metal) När klockorna klämtar för dig. En noga utvald samling av musiksatta konstverk med lyrik av en annan dimension. Får Dream Theater att framstå som Status Quo.
2. Touchstone ‘The City Sleeps’ (Progressive Metal) Den enda sanna läran. Spelar i högsta divisionen. Så vackert att det rent av kan vara skadligt för ens eget bästa.
3. Ian Andersson ’Thick As a Brick part 2’ (Progressive Rock) De två kontinentalplattorna är på plats. Starkare än den fundamentala grunden. Blåblodig bombastisk briljans förpackad i silkespapper.
4. Europe ‘Bag Of Bones’ (Hard Rock) Transformeringen från synt-klinkande AOR titaner till tunga rockare är fullbordad. Glöm vad du tror du vet. Europe är ett av de största rockbanden på jorden just nu.
5. Slash Ft Myles Kennedy And The Conspirators ‘Apocalyptic Love’ (Hard Rock) Det går att komma långt med hög hatt och svärtade glasögon. Flyhänt ikonförklarad gitarrist som i goda vänners lag pressar det till det yttersta.
6. King Giant ‘Dismal Hollow’ (Stoner Metal) Det finns grader i helvetet och här är det hett, mycket hett. En skiva som kommer att spelas om och om igen, tills den smälter.
7. Admiral Sir Cloudesley Shovell ‘Don’t Hear It… Fear It!’ (Old-School Hard Rock) I ett halvt århundrade har mainstream rock kommit och gått. Det har passerat den här trion spårlöst förbi. Till dig som tror att du har hört allt.
8. Frank Zappa ‘Hot Rats’ (Psychedelic Jazz-Rock ) Får slutligen den digitala make over som den förtjänar. Den moderna tidens Stravinsky. Bättre än vad omvärlden någonsin kommer att förstå.
9. Captain Beefheart and his magic band ‘The Lost Broadcast’ (Undefined DVD) En något skruvad (som alltid i de här sammanhangen) föreställning på bl.a. tysk TV. Törs man släppa in honom i studion kan vad som helst hända och det gjorde det också. Bakom den geniala galenskapen väntade himmelriket.
10. H.E.A.T. ‘Address the Nation’ (Melodic Rock) Så osannolikt att det måste omnämnas. Visar genom Erik Grönwall att någonting gott i alla fall kommer ut ur Idol. Återkallar tongångar från Bon Jovi, Europe, Whitesnake och andra band som de själva var för unga för att uppleva under första vågen.

Magnus Bergström – Årets hårdrocksupplevelser 
 1. Burton C. Bell: Stockholm 121110 (intervju). Mitt livs intervjuhöjdpunkt. Fear Factory-frontmannen visade sig vara mycket pratglad och genuint trevlig.
 2. Testament: Västerås 120809 (konsert). Intim klubbkonsert med knäckande ljudvolym och sylvass låtlista = en mäktig thrashöverkörning och ett enda stort WOW.
 3. Anders Tengner: Yngwie J. Malmsteen – Såsom i himmelen, så ock på jorden (bok). Intressant och lättläst. Utan tvekan årets mest givna bok i hårdrockarens bokhylla.
 4. Rammstein: Stockholm 120217 (konsert). Suverän uppvisning i konsten att underhålla. Scenkonst i en klass för sig och en kanonlåtlista = ögon- och örongodis. Smaskens!
 5. Mors Principum Est: And Death Said Live (skiva). Knäckande bra melodiös death metal i absolut toppklass. Min absoluta skivfavorit under året.
 6. Opeth: Örebro 121201 (konsert). En magisk kväll som visade upp bandets bästa sida, d.v.s. progressiv death metal med världens bästa growlsång.
 7. Peter Criss: Makeup To Breakup (bok). Överraskande nog den vassaste självbiografin av Kiss nuvarande eller före detta medlemmar. Avslöjande och med en ärlig ton.
 8. Satyricon: Getaway Rock, Gävle 120706 (konsert). Det finns knappast ett bättre sätt att tillbringa en skön sommarnatt än i sällskap med Satyricons ”svarta” tongångar.
 9. Metallica: Quebec Magnetic (dvd). Bandet som vet hur en live-dvd ska göras slår till ännu en gång. Låtlistan är (i stort sett) en våt dröm och mitt fånleende är ett faktum.
10. King Diamond: Sweden Rock Festival 120609 (konsert). Det var verkligen en stor upplevelse att skåda falsettkungens efterlängtade återkomst till livescenen.

Jonas Andersson
1. Candlemass ”Psalms for the Dead”
Om det här är Candlemass sista platta som Leif har sagt, så slutar de med flaggan i topp. Den mest helgjutna plattan i karriären.
2. Terrorizer ”Hordes of Zombies”
En värdig uppföljare till World Downfall. Om Yngwie är Gud, så är Katina Culture allra minst Jesus.
3. Kreator ”Phantom Antichrist”
Gamla thrashare är äldst. Kreator slår till med vad som kanske är deras bästa platta i karriären.
4. Sister Sin ”Now and forever”
En total knockout vad mig anbelangar. Ett stabilt band som kliver upp några snäpp och gör en helgjuten platta.
5. Carach Angren ”Where the Corpses Sink forever”
Som en svartvit skräckfilm om krigets fasor.
6. Hour of 13 ”333”
Vem fan behöver Black Sabbath när man har Hour of 13? Tunggung, sväng och ockultism.
7. Overkill ”Electric Age”
Gamla thrashare är äldst…igen! Gamlingarna visar alla ungthrashare var skåpet ska stå.
8. Kells ”Anachromie”
Varför måste man sjunga på engelska, franska är häftigare…och så är jag svag för kvinnor som skriker och growlar. Det säger väl något om mig kanske!? Fan vet vad!
9. Imperial State Electric ”Pop War”
Ok, Yngwie är inte Gud, det är Nicke Andersson som är det.
10. Sabaton ”Carolus Rex”
Coolt att de sjunger på svenska och gör sin grej utan att bry sig om förståsigpåare, och alltid retar det väl någon att ta med Sabaton på min Topp 10. Hej Sofia!

…och nu över till Lasse Punk:

Lars Svantesson
Här kommer min årsbästalista, och som den fotbollsgalning jag är innehåller min årsbästalista 11 titlar istället för 10 (mest för att det var så sjukt svårt att få till det, många skivor var tvungna att tas bort ändå), bättre sent än aldrig dessutom. Håll till godo. Ingen inbördes rangordning:
Terraces – Terraces (album)
– Allsångsvänlig skrålig gatupunk från valfri arbetarklassgata i ett England på dekis.
Psykbryt – …Och ingen brydde sig ett jota (album)
– Här åker hela alliansregeringen på mer än en totalavsågning till tonerna av stockholms bästa punkrock just nu.
Massgrav – Still the kings (album)
– Titeln säger allt, kungarna av svensk-crust är fortfarande bättre än alla andra. Det skönaste draget i året, fullt ös från start till mål med textrader som skulle få till och med Per Gessle att bli avundsjuk. Glöm ”Flickorna på TV2” här finns ”Fittorna på Tele2”.
Gallows – Gallows (album)
– Efter den totala överkörningen av West Coast Riot och hela Göteborg i somras, trodde jag inte att det var möjligt att bli bättre. Och så kom hösten och den här godbiten till skiva. Helt skoningslöst!
Bones – Monkeys with guns (album)
– Stenhårt sväng som skulle få Hellacopters att bli smått avundsjuka.
Napalm Death – Utilitarian (album)
– Gammal är äldst brukar det ju heta, gammal är bäst är det i Napalm Deaths fall. Helt sjukt bra skiva från de brittiska extremveteranerna.
Din Skevf – Man måste vara galen för att va normal (12″ – minialbum)
– Hardcore på svenska har inte låtit mer intressant än vad det gör hos detta Norrköpingsband. Och titeln likt texterna är smått fenomenala.
Vånna Inget – Jag ska fly tills jag hittar hem (7″ – singel)
– Har du inte den här 7″-singeln har du missat något av en helgedom, de är helt fenomenal och kanske det bästa från hela året. Ångeststinnad aggressiv punkpop på svenska, lite som södra Sveriges svar på avsomnade Masshysteri.
Projekt Ekan – Projekt Ekan (vinylalbum)
– Skånska punkundret borde få betydligt större utrymme än vad det faktiskt får, Skåne verkar fullkomligt krylla av bra punk. Projekt Ekan är ruskigt bra och totalt opolitiskt korrekt. Punkdängor på skånska helt enkelt!
Kronofogden/Inkvisitionen – Split (vinylalbum split)
– Kronofogdens del av den här spliten är riktigt bra, med det är Inkvisitionen som är sjukt fenomenalt. Låten ”Välkommen till GBG” är bland det bästa jag hört i år.
Dobermann Cult – Pray for us (digital EP)
– Blandning av nya och gamla låtar (i ny skrud) kunde det inte bli mycket bättre. Stockholms egna hardcore-giganter.

Comments are closed.