Light-progressiva godbitar med keyboard i fokus

 royal hunt special

Royal Hunt ”20th Anniversary – Special Edition” (Frontiers/Cosmos)

    

Det här är inget annat än en rejäl laddning light-progressiva godbitar i neoklassisk stil med keyboard i fokus.

Kalaset är fördelat på tre cd (34 låtar) och en dvd (12 låtar). De två första skivorna är ett urval från bandets karriär och som med alla samlingar som någonsin getts ut så kan urvalet alltid ifrågasättas. Smaken är ju som baken… Tredje skivan bjuder på rariteter som exempelvis akustiska versioner av tre tidigare utgivna låtar och den helt nyinspelade Save Me (som inte är någon av bandets vassare kompositioner).

Så gott som alla förståsigpåare är rörande överens om att Moving Target (1995) och Paradox (1997) är milstolparna i bandets karriär. Gemensamt för dessa är att bakom mikrofonen återfinns DC Cooper. De andra sångarna, John West och Mark Boals, är förvisso också mycket kompetenta men det går inte att blunda för att mr Cooper passar den här typen av låtar aningens bättre.

Dvd:n då? Den innehåller bandets samtliga promotionvideos och i ärlighetens namn är ingen av dom något att hänga i julgranen. Helt enkelt bara något för fans som absolut måste se/ha allt.

Slutsats; för den som vill få inblick i danskarnas musikaliska värld är det här ett bra köp. Likaså har bandets trogna följeslagare något att hämta i form av den tredje skivan (och möjligtvis dvd:n). Men en samling av det här slaget förtjänar en betydligt bättre booklet än den osannolikt fjuttiga som medföljer – helt enkelt pinsamt dåligt.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

08

02 2013

Comments are closed.