Tydliga mogna röster som når fram

holly+shelby

Holly Cole ”Night” (Tradition&Moderne/Border)

Shelby Lynne ”Live” (Everso/Playground

Kanadafödda Holly Cole är en ny trevlig bekantskap för mig ibland kvinnliga vokalister. Shelby Lynne har däremot funnits med ett tag, hon är en stor favorit och finns rikligt representerad i skivhyllan. Det som man kan säga förenar de två är att de bägge är sångare som har tydliga mogna röster i altläge som når fram utan att de behöver sjunga för full hals, så att säga.

Holly Cole som är en storsäljare i Japan och Tyskland har på albumet Night tolkat en lång rad låtar med skiftande bakgrund.  Brels If You Go Away, den underbara balladen If I Could Read Your Mind som skrevs av Gordon Lightfoot och här finns också femtiotalsdoftande I Only Have Eyes For You. Elvisdängan Viva Las Vegas presenteras med ett avslappnat jazzigt sväng. Allra bäst är Good Time Charlie Got The Blues som sjungs med en beslöjad innerlighet.

Då Holly tolkar andras låtar på ett utmärkt sätt så fyller Shelby Lynne detta Livealbum med sina egna, genomgående utmärkta låtar hämtade från flera av hennes tidigare album. Hon gör det solo med sin eminenta röst och en akustisk gitarr.

Det är det enda jag har att protestera emot en smula.För det hade blivit mer omväxlande med ett litet lyhört band på scenen. Arton låtar är lite för mycket med en akustisk gitarr som enda kompis, även om Shelby sjunger som en gudinna. Har du däremot varit på denna konsert är detta album förmodligen en guldgruva till musikminne.

Är du sugen på Shelby Lynne rekommenderas albumen Revelation Road och Just A Litttle lovin’, som är hennes  coverhyllning till bland annat Burt Bacharach. Holly Cole ser jag fram emot att få bättre koll på.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

07

02 2013

Your Comment