En man, ett mål, en mission

dockers-guild-mystic

Docker’s Guild ”The Mystic Technocracy (Season 1: The Age Of Ignorance)” (Lion Music/Border)

Douglas Docker – vars talang sträcker sig från klaviatur och sång till låtskrivare – genomför sitt multinationella projekt med engagemang och passion. Detta album är en rockopera i varje bemärkelse. En odyssé som sänder ljusstrålar mot såväl Yes som Genesis, Rush, Dream Theater och allt däremellan. Docker skapar ett grönskande landskap med både vilda och odlade blommor.  

Om man känner sig tillfreds med tillvaron och händelsevis har 79 minuter över, så bidrar den här konceptskivan med en fullt acceptabel njutning. Det är en historia om religion och det lidande som den har åsamkat mänskligheten ända sedan tidernas begynnelse.

Musiken pendlar bland progressiv rymdrock, AOR, hårdrock och glädjande nog heavy metal. En uppsjö av handplockade artister medverkar. Ett par som ligger mig varmt om hjärtat är hemmasonen Göran Edman (Yngwie Malmsteen, John Norum, Nostradamus) samt kvinnan från de stora sjöarna Amanda Sommerville (Avantasia, Trillium, Epica, Kiske).

Skivan bör lyssnas på i sin helhet, men om man till äventyrs bryter ut några sekvenser så känns det tårögda temat Darwin’s Tears och det gudomligt stegrande ’The Divine Comedy’ mycket inspirerande.

För att få ut det mesta av det digra materialet måste man lägga ner mycket tid på att lyssna på och förstå texten. Det finns mycket tänkvärt att hämta här, även om de talande orden under ’Norse Cosmogony (Part 1)’ måste kännas oerhört frustrerande för de flesta utlänningar. Det talas nämligen på ett fornnordiskt språk som visst kallas svenska.

Kompositionerna känns inte svårtillgängliga vare sig det gäller det tekniska eller emotionella utförandet. Musiken är snarare lätt extravagant med en expansiv, vänlig och rent av fröjdefull framtoning. Det hela mynnar ut i en symfonisk samklang av energi och dramatik iscensatt av professionella musiker och med Douglas Docker som den inspirerande ledstjärnan. Ett stort äventyr är över för den här gången och framtiden ses an med tillförsikt.    

Thomas Claesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

11

02 2013

Comments are closed.