Handskrivna bekännelser

Gaslight Anthem ”Handwritten” (Mercury/Universal)

Högenergiskt melankoliskt mästerverk. Där den amerikanska heartland-rocken möter punkrock där står ett bredbent New Jersey-band, Gaslight Anthem. Med den säregna rösten, hos låtskrivaren och sångare Brian Fallon, och de djupa och gripande texterna tar sig Gaslight Anthem längre än de flesta andra band i samma genre. Bandet har genom sin karriär haft besök på scenen av Bruce Springsteen, vars konserter även Brian Fallon har gästsjungit på.

I likhet med Springsteen blir Gaslight Anthems låtar egna små filmer om mänskliga öden och bravader. Man lyckas precis som tidigare trycka på alla rätta knappar för beröring, lyssnar man på Gaslight Anthem är det svårt att lämnas oberörd. Och på samma sätt det är svårt att lämnas oberörd är Fallons texter mer än sällan självutlämnade på ett sätt som gör att man kan både känna igen sig och känna medlidande och förståelse.

Har du hört Gaslight Anthem tidigare kommer du känna igen dig mer än väl. Men detta till trots lyckas bandet släppa en skiva som känns väldigt fräsch. Kan villigt dock erkänna att jag var besviken de två-tre första gångerna jag hörde skivan. Nu efter flertalet fler lyssningar har skivan växt till att vara i samma klass som den fenomenala ”The ’59 Sound”.

Efter att nu hört bandets fjärde fullängdare är jag mer övertygad än tidigare att bandet borde stå på randen till ett riktigt internationellt genombrott som de verkligen skulle vara värda. Men tyvärr krävs det nog en låt eller två i en Blockbuster-film för att den breda mässan skulle få upp öronen för bandets musik. Men är det verkligen det jag vill ska hända med mitt stora favoritband?

Lars Svantesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

24

08 2012

Comments are closed.