Talangfull progressiv dödsmetal

Memfis ”Vertigo” (memfisband.com)

Tänka sig att något så ”elakt” kan komma från de värmländska skogarna…

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har Memfis, med rötterna i Kristinehamn, släppt Vertigo som spelades in redan 2008 i Bohus Sound Studios med kompetente Fredrik Reinedahl (född i Kristinehamn!) vid rodret. Med andra ord: det handlar om en efterlängtad uppföljare till kritikerrosade The Wind-Up (2006).När nu Opeth har grävt ner sig ordentligt i 70-talsmyllan och Burst lagt ner verksamheten så har Memfis en viktig roll att spela. Hoppas bara att metalpubliken inser det…Tänk dig en mix av ovan nämnda band och Mastodon kryddat med egna infall = Memfis välljudande variant av progressiv dödsmetal.

Av de tolv låtarna på Vertigo känns inledande trippeln Serpent, Vertigo och Enigma starkast. Men jag måste påpeka att ALLA låtar är mycket bra. Dock har jag en invändning och det är att flera av låtarna är i kortaste laget, eftersom den här typen av musik passar i episkt format.En smaskig detalj på Vertigo är hur growl- (i bästa Mikael Åkerfeldt-stil), skrik- och rensång blandas på ett sätt som – enligt undertecknad – inget annat band lyckats lika bra med tidigare.Som icke musiker (hmmm, vid närmare eftertanke kan jag spela blockflöjt) känns det glädjande att kunna konstatera att musiker utöver det vanliga kan skriva låtar som tilltalar ”en vanlig svenne”. Jag vill bara ha mer och mer av ”musikdrogen” Memfis och deras bidrag till hårdrockens historia. Det tål att skrivas om och om igen: killarna har talang utöver det vanliga och är värda massor av uppmärksamhet. Se till att de får det!

Magnus Bergström

Fotnot: Vertigo finns att köpa för nedladdning på exempelvis www.memfisband.com och cdbaby.com.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

26

02 2012

Comments are closed.