Bluesbegåvning med matjord i fickorna

Eric Gales ”Transformation” (Provogue/Mascot/Border)

Vad har Morgan Freeman, Justin Timberlake, Aretha Franklin och Eric Gales för gemensam nämnare? Jo, de har sin härkomst från Memphis, Tennessee. Även om Eric Gales känns som en katt bland hermelinerna, så har även han sin givna plats i historien. Om man får tro den hängivna skaran älskare av bluesmusik vill säga.

Gales har legat under min radarbevakning ända sedan 90-talet och den vänsterhänte gitarrmagikern har en del på sitt samvete. Han tillhör inte skaran av de allra största giganterna såsom numera t.ex Joe Bonamassa utan befinner sig i språngskiktet strax därunder. Liksom Popa Chubby är han född med gitarr på magen och som förebild finns givetvis en annan vänsterhänt gitarrist vid namn Jimi Hendrix.

När tåget lämnar perrong nr 3 och ’Railroaded’ stånkar igång snurrar hjulen på rätt spår så långt rälsen kan nå. En riktig bluesrocker med knivskarp gitarr och tungt malande komp var precis vad som krävdes för att komma i igång. ’Tortured Mind’ fyller på i samma goda andemening. Det är de här spåren med tydliga influenser av rock som ligger mig varmast om hjärtat. När soul och funk blandas in är min position i dressinen inte helt komfortabel. ’Sea of Bad Blood’ har den karaktären och den kopplas givetvis – med ett enkelt handgrepp – in på ett avlägset stickspår för vidare färd till annan destination.

’Somtimes Wrong Feels Right’ på sina modiga 8 minuter är som ett evangelium och man släpper allt vad man har för händerna. Här fyller musiken från de tre vise herdarna ut alla eventuella tomrum. Efter ett intro på knappa två minuter förs man oavkortat via bluesens allra finaste beståndsdelar mot oändligheten eller så långt man vill komma. Gales lågmälda röst är i perfekt symbios med den mjuka gitarren.

Eric Gales försöker transformera bluesen i Jimi Hendrix’ anda och titellåten ’Transformation’ är ett tydligt tecken på detta. I det här fallet funkar det riktigt bra och man får ha överseende med den pålagda kompgitarren och andrastämman. Vän av ordning skall dock vara införstådd med att allt Eric Gales tar i inte blir till guld. Ett fenomen som även hans mentor Jimi Hendrix drabbades av från och till.

Thomas Claesson

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

27

02 2012

Comments are closed.