Power metal med glädje i fokus

 

Freedom Call ”Land Of The Crimson Dawn” (Steamhammer/Playground)

  Release: 27 februari

Förenklat kan Freedom Call beskrivas som en metalbroder till Hammerfall och Helloween. Men även de mest likartade bröder har något som skiljer sig från de andra, och i det här fallet är det att Freedom Call till 99% sysslar med klämkäcka/medryckande refränger (till skillnad från bröderna som breddat repertoarerna en aning).

Power metal med hantverk av yppersta klass och glädje i fokus (refrängerna säger allt) är andra passande beskrivningar av dessa veteraner.

På Land Of The Crimson Dawn är Age Of The Phoenix först ut och den sätter sannerligen ribban högt – i mina öron är den i den absoluta toppen i bandets låtdiskografi. Keltiska tongångar i de tunggungande Crimson Dawn och Killer Gear är också något som tilltalar mina öron.

Mindre uppkyftande är rent ut sagt fjantiga Rockin´ Radio (titeln säger allt) och Sun In The Dark (Helloween-klon).
Bitvis känns det som att betyget skulle kunna hamna runt 4,5 men det finns också stunder då bandets grundrecept upprepas in absurdum och 2-2,5 känns mer rätt = 3,5 är en gyllene medelväg. Bandets trogna fans lär hur som helst tycka att Land Of The Crimson Dawn är så nära en fullträff som det går att komma.

Deprimerad? Doktor Hårdrock rekommenderar en rejäl dos Freedom Call istället för pillerknaprande. Personligen skulle jag också vilja lägga till att för den som tycker att Rhapsody Of Fire är för pompösa så kan Freedom Call vara ett alternativ.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

25

02 2012

Comments are closed.